Més incògnites. Dues de les persones migrades del Marroc de l'avió d'Air Aràbia que va aterrar d'emergència divendres passat a Palma per una falsa emergència mèdica han viatjat a Barcelona, segons han confirmat a Efe aquest dimarts fonts properes a la investigació. Concretament, les fonts han corroborat que dues d'aquestes persones han viatjat a la capital catalana amb vaixell, tot i que es desconeix si actualment són a la ciutat o han fugit a un altre parador.

Les autoritats han emès una ordre nacional de crida i cerca dels migrants fugits, que la policia creu que podrien ser tretze i no pas dotze, tal com s'havia confirmat fins ara. En aquest sentit, s'havia comunicat que la policia ja disposava del llistat al complet dels passaports i de les identitats de les persones migrades involucrades en aquest succés, així com de tots els passatgers que viatjaven en l'avió que feia la ruta Casablanca-Istanbul.

Presó provisional

Per la seva banda, una jutgessa de Palma va dictar aquest dilluns presó provisional, comunicada i sense fiança per a dotze dels joves que es van concertar en un grup de Facebook per forçar amb una falsa alarma mèdica l'aterratge a Mallorca. Als detinguts se'ls imputen inicialment dos delictes diferents de sedició, desordres públics i afavoriment a la immigració irregular.

Sobre el grup de la xarxa social, la policia també ha confirmat aquest dilluns la vinculació del desviament de l'avió d'Air Aràbia amb Brooklyn, la comunitat de Facebook que el juliol passat va publicar una entrada en la qual es descriu una acció molt similar al que va passar a l'aeroport de Palma. "Nois, escolteu, la majoria vol emigrar. Seguiu aquest pla: necessitem quaranta voluntaris. Tots els nois de Brooklyn que reservin en un avió rumb a Turquia i que sobrevoli Espanya", es llegeix en aquest missatge, en el qual s'explica que un passatger insinuarà una malaltia i després fugiran tots.

Caos a l'aeroport

L'avió va aterrar a Palma perquè un passatger es trobava malalt, tot i que després es va demostrar que va simular la malaltia. L'aterratge per l'emergència mèdica va suposar que una vintena de persones fugissin a la carrera per les pistes de l'aeroport mallorquí, quelcom que va causar el desviament o retard de prop de seixanta vols.

En aquest sentit, el passatger que va simular el coma diabètic té 32 anys i havia estat detingut l'any passat a Marbella (Màlaga). Aleshores, compta amb antecedents penals per atemptat contra l'autoritat, resistència i danys.

 

Imatge principal: Un treballador de seguretat a la terminal de sortides de l'aeroport de Palma / Efe