La fugida d'una vintena de passatgers a través de les pistes de l'aeroport, a causa d'una suposada emergència mèdica, ha sacsejat la Fiscalia General de l'Estat.

Sobre el succés, la Fiscalia General ja ha contactat amb els fiscals de les Illes Balears per decidir quin serà el posicionament quan, pròximament, es jutgi els responsables de l'incident. En aquest sentit, segons ha publicat el diari El Mundo, la Fiscalia estudia acusar els protagonistes de l'incident per sedició. Un incident que va suposar la fugida de 24 persones a través de les pistes de l'aeroport de Son Sant Joan el divendres passat a la nit. L'escapada va obligar a tancar l'aeroport durant tres hores.

Fiscalia estudia el delicte de sedició 

Atès que els fets del passat 5 de novembre són insòlits, el Ministeri Públic estudia totes les variants legals que empara el Codi Penal. Així mateix, s'està contemplant la possibilitat d'acusar els protagonistes de l'intent d'entrada irregular a Espanya per via aèria d'un delicte de desordres públics, però també sumar-hi delictes més greus com ara el de sedició que inclou penes de fins a vuit anys de presó.

Encara busquen 12 dels 24 fugits

A dia d'avui, encara no han estat trobades 12 persones. Entre els 12 tripulants detinguts, n'hi ha un que va ser arrestat per agredir un guàrdia civil que va acudir a l'avió. I un d'altre que és el suposat malalt.

Sobre la urgència mèdica que va desencadenar la sortida delspassatgers, ja s'ha determinat que el viatger malalt en realitat no ho estava, i per això ha quedat detingut per presumpte delicte d'afavoriment a la immigració il·legal. 

Des del Govern espanyol, argumenten que el protocol de la Guàrdia Civil contempla la vigilància de l'ambulància que va anar a l'aeronau a atendre la urgència mèdica, però que no obliga establir un dispositiu de vigilància de l'avió, cosa que va fer possible la fugida de les 24 persones. També expliquen que van passar uns 75 minuts entre que el suposat malalt va ser evacuat i el motí. Així, s'obre la porta a la possibilitat que es tractés d'una fugida improvisada del grup en veure que l'aeronau es trobava en terres europees.

Els fugits es dirigien a Turquia, on no demanen visat i, per tant, no es pot descartar que, realment, el seu destí final fos Europa. No obstant això, el passat dissabte 6 de novembre la delegada govern espanyol a les Illes Balears, Aina Calvo, va declarar que "tots els escenaris estan oberts" i que "no hi ha dades" per confirmar que sigui una operació orquestrada per un grup de persones.  

 

 

Imatge principal: Aeroport de Palma/ EFE