La policia està buscant 12 de les 24 dels passatgers que el passat divendres 5 de novembre van saltar d'un avió a l'aeroport de Son Sant Joan de Palma i van fugir a través de les pistes d'enlairament. L'avió, procedent del Marroc i amb destinació a Turquia, va fer un aterratge d'emergència a Palma perquè un passatger va sol·licitar assistència mèdica, tot al·legant que es trobava malament. 

Un cop l'avió va haver aterrat, 24 persones van abandonar l'avió i van intentar fugir. De moment, la Guàrdia Civil n'ha pogut detenir 12. La principal hipòtesi amb què treballen els cossos policials és que tot fos un pla per entrar a Espanya de forma irregular. Com a conseqüència, l'aeroport de Palma va romandre tancat durant més de tres hores i l'incident va obligar a desviar sis vols a l'aeroport de Barcelona.

Aquest migdia, la delegada del Govern a les Illes Balears, Aina Calvo, ha assenyalat en roda de premsa que no tenen cap dada que permeti afirmar que es tracta d'una operació orquestrada, ja que de moment tot són hipòtesis. Tot i que ha remarcat que la investigació està oberta. "Encara no sabem si va ser una operació organitzada", ha advertit.  Sobre quina serà la política de l'Estat en matèria d'immigració irregular, la delegada illenca ha afirmat que les persones fugides de l'avió tindran expedient de devolució perquè han arribat de forma irregular per via aèria. "Seran retornades al seu país d'origen, el Marroc", ha asseverat. 

 

aina calvo/ EFE
La delegada del govern espanyol, Aina Vidal, en roda de premsa/ EFE

No s'ha pogut treure l'entrellat sobre quines infraccions han estat les comeses pels viatgers escàpols. I és que la delegada del govern ha remarcat que serà l'autoritat judicial qui determinarà si s'han de prendre més mesures a banda del retorn al país d'origen. En aquest sentit, ha recalcat que les decisions judicials al respecte condicionaran l'ingrés al centre d'internament d'immigrants d'aquestes persones, però que el que és segur és que "han infrigit les normes de trànsit àeri internacional".  Amb tot, ha confirmat que els passatgers seran retornats de manera immediata, tret que hi hagi un motiu judicial que ho impedeixi.

El tripulant es trobava malament de veritat?

"El parte mèdic de la persona que atèn el tripulant suposadament malalt dóna evidències de que el no es trobava bé", ha explicat Calvo. Una explicació que contrasta amb el fet que, un cop va ser traslladat a l'hospital de Son Llàtzer, l'equip mèdic que el va visitar va concloure que no patia cap mal.

Dotze persones encara la fuga

De les 24 persones que es van escapar de l'avió, només dotze han estat detingudes. La majoria de les detencions s'han produït a Sa Cabaneta, a Marratxí, després que els arrestats saltessin les tanques de l'aeroport de Son Sant Joan i s'amaguessin per la zona. Un dels detinguts ha estat interceptat més lluny, a la carretera de Manacor, ja entrant a Palma.

Totes les persones que van escapar són marroquines a excepció d'una, que és palestina. D'aquestes 24 persones, tres d'elles són el malalt i el seu acompanyant, i una tercera que ha estat detinguda per desacatament i agressió a l'autoritat dins de l'avió. La persona que suposadament va fingir trobar-se malament, ha estat detinguda.

Finalment, la delegada del govern espanyol a les Illes Balears ha confirmat que cap de les 24 persones fugides havia sol·licitat asil polític.

 

Imatge principal: Policies patrullen l'aeroport de Palma/ EFE