L'aeroport de Palma ha quedat paralitzat a les 20:25 hores per la irrupció de passatgers a la pista, segons informa Diari de Mallorca. A conseqüència dels fets, nombrosos vols s'han hagut de desviar en no poder aterrar.

Un comandant d'un avió ha comunicat als passatgers que persones d'un vol de Royale Air Marroc que acabava d'aterrar han sortit corrent a la pista, s'han amagat i agents de la Guàrdia Civil els estan buscant. L'avió es dirigia a Turquia, però ha hagut de fer una parada a Mallorca argumentant "motius mèdics" i s'ha desviat cap a l'illa. Segons sembla, la persona malalta tenia diabetis.

Mentre l'aparell estava estacionat i a l'espera de l'arribada de l'ambulància, vint passatgers han sortit de l'avió i s'han escampat per les instal·lacions aeroportuàries.

Segons han explicat passatgers que estan esperant en altres avions aterrats a l'aeroport de Palma, han vist gent corrent per les pistes. "Estem tranquils i resignats", ha declarat Rafa Bernat, passatger d'un vol d'Iberia amb destí Madrid que s'havia d'enlairar a les 20.25 hores, just en el moment en què s'ha tancat el trànsit aeri. 

aeroport

Almenys cinc persones han estat retingudes després d'abandonar l'aeronau. L'aeroport ha penjat el cartell de “demora indefinida”, segons la notificació remesa per control aeri.

A conseqüència del tancament de les operacions a Son Sant Joan, els vols amb destinació a l'illa estan sent desviats a aeroports alternatius de Menorca, Eivissa i de la Península.

Tots Sants

 

Els aeroports de Balears van operar 3.746 vols durant el cap de setmana de Tots Sants -entre el 28 d'octubre i l'1 de novembre-, fet que va suposar un 31,76% més que el 2019, quan van operar 2.843 vols.

L'aeròdrom de Palma va fer 2.624 operacions durant els tres dies, davant de les 780 que efectuades a Eivissa i les 342 de Menorca. Pel que fa al 2020, un any marcat per les restriccions de la covid-19, les operacions han augmentat un 191,74%, atès que l'any passat es van programar un total de 1.284 vols als tres aeroports de les Illes.

Remolcament teledirigit

 

D'altra banda, Son Sant Joan va acollir el mes d'agost una prova pilot per remolcar avions de forma teledirigida. Va ser un programa que està desenvolupant l'empresa de handling (serveis a terra) d'Acciona.

La prova consistia a dur a terme la tracció de les aeronaus amb un equip que és totalment elèctric, per mitjà d'un control remot i valent-se únicament d'una persona per dur a terme l'operació.