La publicació a ElNacional.cat de dues morts en un centre per a discapacitats de Reus, de titularitat pública, ha aixecat una onada de crítiques de col·lectius en defensa de persones dependents. Diverses persones i col·lectius han expressat la seva preocupació per la mort de dues persones usuàries en situacions tràgiques i que familiars i treballadors del centre han relacionat amb diverses mancances que el mateix acumula.

En declaracions a ElNacional.cat, Patrícia Giménez, membre del Sindicat de Mares en la Diversitat Funcional, ha lamentat aquest divendres els fets i ha assenyalat, però, que tampoc deixa de ser una sorpresa per les persones que mantenen un activisme al voltant dels drets de les persones amb discapacitats. “El sistema en general és insuficient i terrorífic”, afirma. “Les mares vivim aterrides perquè no sabem com serà el futur dels nostres fills quan no hi siguem”, ha lamentat.

Sobre els fets de Reus, que han aflorat a causa del conflicte laboral que l’empresa que gestiona el centre, la Fundació Villablanca del Grup Pere Mata, manté amb els treballadors, Giménez s’ha mostrat preocupada. “Quan tens la tutela d’una persona representa que hi ha un fiscal que vetlla perquè hi hagi algú que té cura de la persona amb discapacitat, en canvi, aquí veiem que passen coses i no hi ha ningú que se’n faci responsable”.

Patrícia Giménez denuncia que mai hi ha hagut un bon sistema de suport per a les persones amb discapacitat, començant pel fet que hi ha poques places en centres i “no les ofereix l’administració pública, són privades, creades per fundacions i cooperatives impulsades per familiars”. “A l’administració ja li va bé que hi hagi aquestes entitats, i que les mares, filles i germanes renunciem a la vida, a la feina, a la salut i a tot”, lamenta, tot afegint que a Catalunya “van passant les legislatures i els pressupostos [per aquest capítol] no s’incrementen, més aviat es redueixen”.

Indignació a les xarxes socials

Els fets també han estat comentats a les xarxes per persones que segueixen de prop el que passa en l’àmbit de les persones amb discapacitat. Aquest és el cas del psicòleg social, professor i sindicalista Albert Llargués que, en un fil a X, ha denunciat que els “fets tràgics” de Reus són la “punta de l’iceberg descomunal” d’un problema que deriva de “factors estructurals”. Llargués incideix, en la seva exposició, en qüestions laborals: “El sistema actual de finançament incentiva unes condicions laborals deficients per al personal i una atenció pobra o pèssima a les persones usuàries”.

 

 

"La inspecció fa, repetidament, els ulls grossos"

Aquest sindicalista també ha denunciat, a partir de la informació publicada per ElNacional.cat, que “la inspecció fa, repetidament, els ulls grossos”. “La inspecció reconeix que no es compleixen les ràtios mínimes, que personal que hauria de fer atenció directa està fent tasques d’atenció indirecta i que la declaració d’hores presentada pel centre no s’ajusta a la realitat, però no passa res”, subratlla.

A banda d’aquestes opinions, també ha compartit la seva anàlisi sobre els fets l’exdiputada de la CUP al Parlament, Dolors Sabater. Sabater, que coneix el món de la discapacitat per qüestions familiars, creu que les dues morts a Reus són una mostra de “la inevitable fallida del model d’atenció a les persones dependents i especialment del model residencial” a Catalunya.

 

 

“Si la política estigués de debò al servei de la vida, si posés la vida al centre com toca, [el problema sobre l’atenció a persones amb discapacitat] seria objecte de campanya i de debat per al 12-M”, afegeix Sabater en un altre missatge.

La direcció del centre Marinada de Reus, consultada sobre la situació, va deslligar els fets que s’han fet públics amb cap mena de mancança en el centre. El Departament de Drets Socials, a qui també se li ha demanat una valoració, no ha fet cap comentari encara.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!