Els Bombers han donat per controlat l'incendi del Pont de Vilomara i Rocafort (Bages), poc després de dos quarts de nou de la nit d'aquest dimecres. El foc es va iniciar diumenge i des d'aleshores ha cremat unes 1.750 hectàrees de superfície forestal, així com una cinquantena de cases. Una vintena d'aquestes cases han quedat totalment calcinades. Durant el dia no s'han detectat represes importants, de manera que passades les 20.00 hores un helicòpter ha sobrevolat la zona i ha confirmat que tot el perímetre estava sense represa. "Mantenim dispositiu revisant i remullant punts calents", han afegit els Bombers de la Generalitat en una piulada. Amb l'actual onada de calor, el Pla Alfa està activat.

Cal recordar que els Agents Rurals treballen amb la hipòtesi de la intencionalitat en l'origen de l'incendi i que creuen que l'autor o autors coneixien bé la zona. La investigació segueix en marxa i encara no hi ha detinguts. Per mor de la judicialització de la investigació, les fonts oficials eviten donar-ne detalls. Sí que és sabut que tant els Mossos d'Esquadra com els Agents Rurals treballen per identificar-lo revisant les càmeres de seguretat, buscant testimonis i repassant les informacions recollides pels veïns de la zona.

L'incendi de Manresa, extingit; el d'Àger, segueix estabilitzat

Per una altra banda, els Bombers han informat que han aconseguit extingir l'incendi de Manresa. Era un foc que cremava des de dilluns a prop d'un abocador, a prop de l'incendi del Pont de Vilomara. En aquest cas, sí que se sap l'origen de les flames: un ocell va caure encès a terra després d'electrocutar-se amb un fil elèctric.

Recordem que el Departament d'Interior reconeix quatre fases en un incendiActiu, quan el foc es propaga activament i pot créixer lliurement; progressa, però els mitjans ja hi treballen per estabilitzar-lo. Estabilitzat, quan el foc encara es propaga, però la seva dinàmica no supera la capacitat d’extinció; si es descontrola, no es considera un reinici, sinó que torna a considerar-se actiu. Controlat, quan el foc ja no es propaga lliurement i té algun punt calent, però ja no avança; falta rematar el perímetre i l’incendi és en fase d’extinció. I extingit, el foc ja no es propaga ni es pot reiniciar; si a la zona torna a haver-hi foc, es considera un nou incendi. Així doncs, el del Pont de Vilomara està en la tercera fase (controlat) i el de Manresa està en la quarta (extingit). L'incendi d'Àger (la Noguera) es manté estabilitzat, és a dir, en la segona fase. Els Bombers han comunicat aquest dimecres que dijous s'hi helitransportarà de nou personal a la part alta per treballar en els punts calents amb eines manuals i suport de descàrregues dels mitjans aeris.