Les altes temperatures que s'esperen a Catalunya per aquest cap de setmana han provocat que el Departament d'Interior hagi activat el nivell 3 del Pla Alfa a 249 municipis de 23 comarques. A més, també es tancaran els accessos de Montserrat, Sant Llorenç del Munt i l'Obac, Garraf-Foix, Montmell, Cardó-Boix, Prades, Tivissa-Vandellòs i Montsant.

Aquestes mesures formen part del Pla Alfa, que és el procediment operatiu establert pels Agents Rurals i els Bombers davant del risc alt d'incendi forestal.

L’activació del nivell 3 del Pla Alfa (el nivell màxim) implica la suspensió de totes les activitats amb risc d’incendi forestal. També queden aturats els treballs forestals i la caça en els municipis afectats.

A continuació trobaràs actualitzat cada dia el mapa de risc d'incendi a Catalunya i també el mapa de predicció de perill d'incendi forestal, elaborat pels Agents Rurals, on el Pla Alfa 3 suposa el nivell més elevat de risc.


🔥 Restriccions per onada de calor a Catalunya i risc d'incendis: tot el que has de saber
 

🔴 Últim (i gran) pic de temperatura abans de la baixada: troba els llocs on plou més a Catalunya aquest agost

Mapa de risc d'incendis a Catalunya

El mapa indica, amb una escala de colors, el perill d'incendi que hi ha cada dia, calculant per comarques una predicció del risc d'incendi forestal que hi ha. Juntament amb el Pla Alfa, es tracta d'una eina del Departament d'Interior per controlar el perill durant l'estiu.

MapaPerillForestal
 

Pla Alfa 3, el nivell màxim de risc d'incendi

El Pla Alfa, eina del Departament d'Interior per controlar el risc d'incendi, s'actualitza en funció de les temperatures. Amb les altes temperatures, s'ha activat el Pla Alfa 3, nivell màxim que es pot activar. El mapa es divideix en una escala de 4 nivells operatius, del 0 al 3, i diferenciant per comarques. Els nivells, a més, es distingeixen per colors, del blanc al vermell fosc, i inclou fora de l'escala el color negre, que indica els llocs on l'accés queda restringit al públic, bé per risc d'incendi o bé per focs ja declarats. La llegenda del mapa del Pla Alfa es pot llegir de la següent manera:

  • Nivell 0, correspon a un nivell baix de perill d’incendi forestal - color blanc
  • Nivell 1, nivell moderat - color groc
  • Nivell 2, nivell alt - color vermell
  • Nivell 3, nivell extrem de perill d’incendi - color granat

En funció de l'activació de cada nivell es mobilitzarà un grau menys o més alt d'efectius, així com altres actuacions preventives. És a partir dels nivells 2 i 3 (alt i extrem) quan comencen restriccions o prohibicions de diverses activitats que poden provocar incendis forestals, com ara la possibilitat d’encendre foc, la realització d’activitats esportives -inclosos casals i colònies-, de treballs forestals o d’activitats agrícoles i l’ús de barbacoes en les àrees de lleure existents, podent, fins i tot, restringir l’accés als principals massissos muntanyosos.

MapaPlaAlfa3 / Bombers
 

Aquest mapa de restriccions per risc d'incendi durant l'onada de calor és elaborat cada dia per la Direcció General dels Agents Rurals sota el nom Pla Alfa, que canvia en funció del mapa de perill d’incendi forestal i altres eines d’anàlisi d’aquest risc que elabora el Servei de Prevenció d’Incendis Forestals de la Direcció General d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.