La investigació per saber qui va ser el criminal que va iniciar el foc al Pont de Vilomara (Bages) aquest diumenge al migdia segueix en marxa. Encara no hi ha detinguts i oficialment, per la judicialització de la investigació, les fonts oficials eviten donar-ne detalls. De manera conjunta, els Mossos d’Esquadra i els Agents Rurals treballen per identificar-lo revisant les càmeres de seguretat, buscant testimonis i repassant les informacions recollides pels veïns de la zona. Les flames de l'incendi han arrasat més de 1.700 hectàrees de bosc i han arribat amb força a dues urbanitzacions, sobretot, a la River Park, on s'han cremat una cinquantena de cases i és on es van viure els moments més crítics, amb les flames envoltant cases i persones.


🔴 Onada de calor a Catalunya, DIRECTE | Última hora de restriccions i Pla Alfa 3
 

🔥 Risc d'incendi a Catalunya: Mapa del Pla Alfa 3 actualitzat per l'onada de calor 2022
 

❗ Restriccions per onada de calor a Catalunya i risc d'incendis: tot el que has de saber
 

Qui és el piròman del Pont de Vilomara?

Els investigadors especialistes en incendis forestals dels Agents Rurals tenen el perfil de la persona que busquen per haver provocat el foc, del qual n’hem pogut conèixer alguns detalls. L’incendi va iniciar-se a uns tres quilòmetres del Pont de Vilomara, per una pista forestal que, aquell dia, per l’activació de les limitacions del Pla Alfa 3, estava tancada. 

L’autor de l’incendi, sospiten els Agents Rurals, és una persona que es coneixia el terreny i que sabia què es feia. Va iniciar el foc en dos llocs concrets, a banda i banda del camí, separat per pocs metres. La investigació dels especialistes ha permès detectar que la carrera del foc s’inicia en dos punts, un fet que només, creuen, és possible si hi ha intencionalitat. A més, la persona que va engegar el foc sabia perfectament el mal que podia fer amb aquell incendi, tenint en compte la marinada que bufava a la zona, el lloc, que era complicat de detectar-ne la columna fins que no estigués desenvolupat i per l’extrema calor que feia a la zona, sumat al fet que és una zona perillosament seca, un dels punts del país on la falta de pluja han fet més de mal. Segons les sospites dels Agents Rurals, per on quedava el camí, fins al cap d’uns deu minuts de l’inici del foc no va ser albirat. El piròman va tenir temps d’escapar. 

La mala intenció de l’autor de les flames i les condicions meteorològiques van ser un còctel perfecte. En pocs minuts les flames van córrer a gran velocitat. La llengua de foc va arribar a agafar tres quilòmetres per hora, segons els anàlisis dels Bombers de la Generalitat. En una hora era a les portes de River Park.

A tocar la riera de Santa Creu

La persona que busquen els Agents Rurals i els Mossos d’Esquadra es va saltar la restricció que hi havia ordenada per evitar l’entrada en parcs naturals i massissos, fet que demostra encara més la mala bava que tenia l’autor d’aquest fatal incendi. Un cop a l’interior de la zona prohibida, on ara mateix no costa que fos detectat, va fer un parell de quilòmetres pels camins que pugen serpentejant la riera de Santa Creu. 

La falta de troballa a la zona zero de l’incendi d’acceleradors o altres proves ha complicat les tasques d’investigació dels Agents Rurals, que fins ahir a la tarda, 40 hores després del començament del foc, no van poder delimitar amb exactitud on s’havien iniciat les flames.

topogrfic 1 rvWCfdg
Imatge que recull els tres incendis detectats en pocs dies a la zona del Bages / Agents Rurals

Piròman en sèrie?

La pregunta que es fa tothom ara mateix és si estem davant d’un piròman en sèrie. No hi ha cap certesa que la persona que va provocar de manera intencionada l’incendi del Pont de Vilomara fos la mateixa que, dies abans, n’havia causat un altre a Sant Vicenç de Castellet. Tampoc res que faci pensar que van ser persones diferents. Les investigacions ho hauran d’aclarir. Les pautes d’intencionalitat, però, són diferents entre els dos incendis. El de Sant Vicenç de Castellet va iniciar-se de nit i en una zona urbana. El del Pont de Vilomara va ser en una zona remota i aprofitant les hores més crítiques de calor i vent.

WhatsApp Image 2022 07 19 at 19.14.37
Imatge de l'ocell rapinyaire que va causar l'incendi de Manresa / Agents Rurals

El que segur que no va provocar aquest -o aquests- piròmans és l’incendi del polígon industrial de Bufalvent, a mig camí entre Manresa i el Pont de Vilomara. Els Agents Rurals creuen que en aquest va ser un ocell rapinyaria electrocutat qui el va provocar