El color ha desaparegut de la urbanització River Park del Pont de Vilomara. És la zona de totes les 1.700 hectàrees que s’ha emportat la pitjor part d’un incendi que ha cremat des de diumenge al migdia sense control al Bages. Tots els carrers fan pudor de cremat i aquest dimarts al migdia, quan els veïns anaven tornant a casa seva per veure com havien quedat després de l’incendi, a poc a poc, anava retornant el soroll que les darreres hores era un silenci estremidor. ElNacional.cat ha pogut accedir fins al carrer d’Isard, un dels punts, dintre d’aquesta urbanització de desenes de cases, que més ha patit per culpa de les flames. 

“Vaig dubtar si havia sigut bona idea quedar-me”

En Jaume ens explica com va viure, diumenge, l’arribada del foc a casa seva i com la va poder defensar. El relat posa els pèls de punta. Va ser dels pocs que van fer-se forts a casa seva i no van abandonar la urbanització. No amaga que quan la llengua de foc estava a casa del veí i segui avançant va dubtar que haver-se quedat fos bona idea. Es va tancar a casa, els vidres van aguantar i el foc va passar per sobre de l’habitatge molt ràpid. 

Al seu pas, però, no va quedar res. Al jardí de casa seva un tendal que guardava la piscina ha quedat fet miques, també sofàs i altre mobiliari i tots els arbres i vegetació que hi havia a l’exterior. Per sort, per la casa, i sobretot pel Jaume, el foc no va entrar a l’interior i s’ha pogut salvar. No us perdeu el vídeo on explica com ho va viure:

 

La primera columna de fum la van veure al voltant de les dues de la tarda, però poc es pensaven que les flames arribarien al jardí de casa seva. En poques hores el cel es va anar tornant vermell, van rebre l’avís d’evacuació de part dels Mossos i dels Bombers, i les flames cada cop eren més a tocar. La seva parella i la seva filla van marxar, ell es va voler quedar. Les imatges que va poder gravar quan estava dintre casa ens mostren l’hora exacte que la llengua de foc va passar per sobre de casa seva, a dos quarts de quatre. Després, va quedar molt de fum i petits focs dels arbres o dels mobles.

En Jaume va sortir de casa seva tapat amb una mascareta i ulleres de protecció per ajudar si hi havia algun veí i també per apagar els focs que s’anaven generant, alguns a cases dels veïns. Els minuts es feien hores, fins que van poder marxar i retrobar-se amb la seva dona, ja fora de perill. Avui repassaven els danys, encara sense aigua ni llum, a l’espera d’anar recuperant una normalitat que tardarà dies a arribar. “Ara m’ho mirava, tancava els ulls i desitjava que passés un any”, assegura a ElNacional.cat, emocionat.

WhatsApp Image 2022 07 19 at 13.18.16
Imatge d'una de furgonetes cremades, a la zona de River Park / GRS

Més de 40 cases cremades

El carrer d’Isard és on més ha fet mal el foc. En tota la urbanització s’han cremat unes 40 cases i altres desenes han patit greus afectacions a l’exterior. Durant aquest dimarts tècnics dels Bombers i arquitectes estan repassant les cases per si pot entrar a netejar i intentar arreglar els desperfectes que ha fet el foc. Un altre veí ha explicat també a ElNacional.cat com va veure arribar el foc i com, per sort, tot i que les flames li han cremat la part de baix de casa, la part de dalt ha quedat salvada.

Tots els carrers d’aquesta urbanització, al terme municipal del Pont de Vilomara, i on els Bombers van intentar aturar les flames fins que va ser impossible, tenen rastre del foc. No queden contenidors, els cables de l’electricitat estan per terra i l’escenari sembla el d’una pel·lícula de por, amb veïns que intenten recordar què han perdut, cotxes completament calcinats i alguns animals que no van poder escapar, morts de la calor que va arribar a agafar la zona, en el pas de les flames, que eren altes com els arbres. Durant els pròxims dies s’hauran de trobar alternatives d’habitatge a les persones que ho ha perdut tot i que no podran tornar a casa durant mesos.

WhatsApp Image 2022 07 19 at 13.18.15
Una de les cases on el foc va arribar fins a les tanques de l'exterior / GRS