De 950 euros al mes a 1.200. Aquest és l'increment del preu del lloguer en un pis de Barcelona que ha provocat la primera multa de l'Ajuntament a un propietari per cobrar més del que permet la llei als seus inquilins. Quan els llogaters que viuen a l'immoble van descobrir que el seu arrendador no complia la llei, després d'instal·lar-se al pis, van intentar negociar amb la propietat un nou contracte, en aquest cas, que s'emmarqui dins la legalitat vigent. L'actual no compleix la llei: s'havia augmentat el preu del lloguer en 250 euros el mes respecte a l'anterior contracte i la normativa específica que si en els últims cinc anys ja hi havia un altre contracte, aquest nou import s'ha de congelar.
Tot i aquest intent de negociació, un dels inquilins del pis denuncia que els arrendataris els han "ignorat en tot moment". El jove, davant aquesta situació, va decidir interposar una denúncia a través de l'Ajuntament de la ciutat, juntament amb els seus companys de pis, també afectats per aquesta il·legalitat. Ara els ha donat la raó. El consistori ha apostat per sancionar amb el mínim import els infractors, és a dir els 9.000 euros de multa per incomplir la llei catalana que defineix com a infracció greu “establir la part arrendadora una renda que ultrapassi l’import màxim que correspongui en aplicació del règim de contenció de rendes, si la renda fixada supera d’un 20% omés aquest import màxim”. En aquest cas, el preu excedeix un 26%.
Estratagemes
A més, es van cometre més infraccions: la propietat, una empresa, es va fer passar per una persona física amb la intenció d'esquivar les obligacions de la llei a persones jurídiques, segons ha denunciat el Sindicat de Llogaters. Amb aquest estratagema, l'empresa propietària es va estalviar 1.600 euros d'honoraris que van haver d'assumir els inquilins, ja que les "despeses de gestió immobiliària i de formalització del contracte aniran a càrrec de l’arrendador, quan aquest sigui persona jurídica”, segons un decret del govern espanyol. Ara, la propietat ha hagut de tornar els diners als llogaters.
L'empresa, Circum Barcino S.L, ja ha recorregut la sensació, segons el Sindicat, amb l'objectiu d’"allargar els temps, perquè creu que el Tribunal Constitucional farà caure la regulació". Aquest òrgan està estudiant si la llei és il·legal. L'objectiu dels joves que viuen el pis és que se'ls retornin els 250 euros de més, la diferència entre els 950 euros del contracte anterior i l'actual, que han hagut de pagar cada mensualitat. En total, els deuen 1.912 euros des que hi van començar a viure el passat desembre. La propietat es nega a rebaixar-los el lloguer, i per això els inquilins han decidit pagar el que marca la llei: 950 euros.
Multes per discriminació
El passat mes de maig, l'Ajuntament va sancionar per primer cop una altra il·legalitat comesa en l'àmbit dels lloguers a la ciutat, en aquell cas a una immobiliària per no voler llogar el pis a un jove enginyer informàtic pel simple fet de ser immigrant. En aquell cas, la sanció va ser de 45.000 euros pels propietaris i la immobiliària per una discriminació directa per racisme: el jove estava interessat a llogar el pis, però no ho va aconseguir per ser del Marroc. Aquesta sanció estava prevista en llei d'habitatge aprovada pel tripartit el 2007.
Tot i que és una llei amb molt recorregut, el del 2020 va ser el primer cas en què es va multar una discriminació com aquesta, ja que la situació és molt difícil de demostrar per part de la persona discriminada. No és senzill presentar proves que demostrin que no t'han llogat el pis pel teu color de pell o el país d'origen, però va aconseguir-ho. Després d'intentar llogar el pis demostrant que tenia la solvència econòmica per fer-ho, només va rebre un silenci com a resposta. Finalment li van dir que ja se li havia llogat a una altra persona, tot i que l'habitatge continuava disponible a les plataformes. Dies després, un amic no migrat va intentar llogar el pis i la immobiliària no va trobar-hi cap inconvenient.