El govern espanyol recorrerà al Tribunal Constitucional la llei catalana de lloguers que impedeix que el preu dels habitatges estigui per damunt de l'índex de preus de la Generalitat. Aquesta decisió s'aprovarà, a priori, al proper Consell de Ministres, tal com avança El Periódico. El diari explica que l'Executiu sol·licitarà la suspensió d'aquesta norma després d'haver intentat acordar amb el Govern català canvis en la llei per tal que s'ajustés a la Constitució espanyola.

La impugnació es produeix mesos després que el Constitucional admetés a tràmit el recurs d'inconstitucionalitat presentat pel Partit Popular contra la llei catalana de regulació dels lloguers. Tot i això, aquesta decisió del TC no va suposar que aquesta quedés suspesa.

El Sindicat de Llogaters es planta a Madrid

Dimecres al vespre, el portaveu del Sindicat de Llogateres i Llogaters, Jaime Palomera, anunciava que aquest dijous anirien al Congrés dels Diputats perquè afirma que no es poden permetre que "l'Estat amenaci amb tombar una llei de regulació dels lloguers que ha costat suor i llàgrimes a molta gent" i que "protegeix la vida i el futur de milers".

TUIT jaime palomera

La piulada en la què Jaime Palomera anuncia que aniran a Madrid.

Aquest dijous, ja davant de l'hemicicle, Palomera ha expressat que "un govern que es diu progressista no pot cedir davant les pressions d'una minoria especulativa" i ha reclamat a l'Executiu espanyol que "faci justament el contrari, que és prendre nota d'una regulació de lloguers que s'ha demostrat que funciona". Cal recordar que el PSOE i Unides Podem no es posen d'acord per aprovar una llei a nivell estatal en aquesta matèria.

Diputats de diversos partits catalans al Congrés (Pilar Vallugera per part d'ERC; Míriam Nogueras, de Junts; Aina Vidal, d'En Comú Podem; i Albert Botran, de la CUP) han donat suport a la compareixença del sindicat davant del Congrés i s'han compromès a defensar aquesta llei fins a "les últimes conseqüències".

La resposta d'Iceta, premonitòria

En la sessió de control parlamentari del dimecres al govern espanyol del dimecres, la diputada Mertxe Aizpurua va interpel·lar el ministre de Política Territorial i Funció Pública, Miquel Iceta. La representant de Bildu li va preguntar directament al ministre si eren certs "els rumors que l'Executiu espanyol presentaria un recurs d'inconstitucionalitat" contra aquesta norma. En el seu torn de rèplica, Iceta va deixar entreveure que efectivament així seria: "Si jo o els meus serveis jurídics arribem al convenciment que una llei autonòmica vulnera el marc competencial, jo tinc políticament, legalment i moralment l'obligació de plantejar aquest recurs".

Els pilars de la llei

La llei en qüestió es va aprovar el passat mes de setembre al Parlament i contempla que, en els municipis de més de 20.000 habitants, el preu del lloguer no pot ser superior respecte al fixat en un contracte anterior i que tampoc podrà sobrepassar l'índex de preus fixat per la Generalitat. Només queda al marge l'obra nova. En el cas d'incomplir la normativa, les sancions oscil·len dels 3.000 als 90.000 euros.

 

Imatge principal: L'aparador d'una immobiliària amb les promocions que tenen.