L'atac al fotoperiodista Jordi Borràs és el més evident i mediàtic d'un seguit d'agressions que les darreres setmanes han transcendit. Els atacs a seus d'entitats i partits i espais públics han donat pas a agressions directament a persones que o bé portaven un llaç groc o bé han dit alguna cosa que els ha identificat clarament com a independentistes. Les accions dels Segadors del Maresme, que retiren símbols com l'estelada a tota la comarca o les creus grogues de la platja de Canet, queden enrere davant el que sembla una nova ofensiva. 

A Girona l'última agressió posa de manifest que ja hi comença a haver atacs sense cap motiu aparent. Un grup de joves d'ultradreta va pegar a un grup antifeixista en un bar del centre de la ciutat.

A Porqueres l'atac va ser per haver dit "visca la República". Un grup d'espanyolistes va atacar una parella quan s'acomiadava amb aquesta frase. I a Vic dos homes es van gravar mentre arrencaven llaços grocs i amenaçaven alguns veïns que passaven per allà a plena llum del dia. El propietari de l'establiment La Copisteria de Vilassar de Mar (Maresme) ha rebut greus amenaces espanyolistes per haver mostrat llaços grocs a casa seva i el Casal Popular Tres Voltes Rebel de Nou Barris va ser un dels blancs dels atacs feixistes.

Les darreres agressions de grups d'ultradreta i l'encàrrec del president Quim Torra als Mossos que lluitin contra els atacs feixistes han posat la societat en guàrdia. Tot i que el conseller d'Interior, Miquel Buch, assegura que els atacs feixistes van de baixa i que la sensació de qui n'hi ha més la causa que són més visibles, la Conselleria d'Interior no aporta dades concretes. I no ho farà fins que Buch comparegui al Parlament per informar de la tasca dels Mossos en aquesta matèria, tal com li ha demanat la CUP.

El que es deixa clar des d'Interior és que el missatge és "impunitat zero". "S'està intentant, i aconseguint, que les causes s'instrueixin tan ràpid com sigui possible", diuen fonts de la Conselleria, que també destaquen que "es treballa amb discreció".

Els darrers atacs feixistes sense la intervenció dels Mossos a la vegada que la policia catalana identificava membres del CDR han posat en qüestió l'estratègia policial. Segons el Departament d'Interior "s'identifiquen els CDR que fan concentracions i manifestacions no comunicades", però, pel que fa a la resta, no hi ha cap persecució policial. Però la sensació és que hi ha més efectivitat i diligència amb els CDR que amb els grups d'ultradreta.

"És una manera lenta de fer", diuen a El Nacional fonts de la Divisió Operativa d'Informació, que admeten que "es podria ser més diligent".

Tres casos de dubte

Els Mossos d'Esquadra tenen un grup dins l'Àrea d'Informació Interior que treballa sobre els grups de l'extrema dreta. Hi ha informadors a totes les regions policials. S'actua per obtenir informació dels grups de l'extrema dreta i també de grups antagònics per poder preveure possibles escenaris de conflicte. El barri de Sant Andreu de Barcelona, per exemple, és un dels punts calents on els Mossos tenen fixada l'atenció.

L'agressió a Lledoners la vigília del trasllat dels presos polítics planteja diferents interrogants en la manera de procedir dels Mossos. El primer i més important: per què la investigació no va passar a mans del grup especialitzat dels Mossos en aquesta mena d'atacs, sinó que se'n va fer càrrec l'Àrea Bàsica Policial de la zona. De l'atac a Nou Barris tampoc se'n va ocupar la unitat especialitzada. De fet, no va arribar ni als Mossos i va fer les identificacions la Guàrdia Urbana de Barcelona. Però el cas que més preguntes suscita és el de Jordi Borràs. Tot i que els Mossos identifiquen l'agressor, un agent de la Policia Nacional, ni se'l deté ni tant sols se'l cita per interrogar-lo. 

Les mateixes fonts admeten que no s'ha treballat amb la mateixa diligència amb els CDR, quan s'han fet identificacions, que en casos com el de Borràs. 

Més enllà de la prevenció també hi ha l'acció reactiva a un atac. Agents de la Divisió Operativa d'Informació remarquen que cal més material i més agents per fer front a aquesta situació. I destaquen que caldria refer els protocols per ser més eficients, com ara centralitzar totes les denúncies i formar un grup que centralitzi tota la investigació dels atacs que hi ha hagut darrerament.