La vacuna contra el coronavirus desenvolupada per la Universitat d'Oxford i la farmacèutica AstraZeneca ha anunciat que es combinarà amb la russa Sputnik en un nou estudi. L'objectiu, segons han expressat a través d'un comunicat els desenvolupadors de la vacuna russa, és veure si a l'ajuntar-les s'incrementa també l'eficàcia contra el coronavirus. 

"Aquest exemple únic de cooperació entre científics de diferents països en la lluita conjunta contra el coronavirus jugarà un paper decisiu per aconseguir una victòria final sobre la pandèmia a escala mundial", explica Kirill Dmitriev, director executiu del Russian Direct Investment Fund. "La vacuna russa Sputnik V ja està salvant vides a Rússia a través d'un programa de vacunació a gran escala".

En el mateix comunicat, Dmitriev destaca que la decisió d'AstraZeneca de fer servir un dels dos vectors d'Sputnik V amb la finalitat d'augmentar la seva eficàcia "és un pas important per unir esforços". D'aquesta manera, sinsisteix que s'està decidit a desenvolupar aquesta associació en el futur "i començar la producció conjunta després que la nova vacuna demostri la seva eficàcia".

Les efectivitats de les vacunes

Cal recordar que l'eficàcia mitjana de la vacuna d'Oxford és ara del 70,4% després de presentar els resultats revisats de la fase 3 dels assajos en humans. Pel que fa a la vacuna russa, la seva eficàcia és del 95%, segons va anunciar fa unes setmanes, corregint els resultats inicials que donaven, del 92%. 

Com és la vacuna russa?

La vacuna russa es basa en el vector viral no replicant, com la d'Oxford, i pel que se sap s'estaria provant en més de 40.000 voluntaris a Rússia, Veneçuela, Bielorússia i als Emirats Àrabs.

Fa unes setmanes, però, transcendia una informació de Bloomberg on s'hi deia que, de moment, ni Europa ni els Estats Units han demanat cap dosi d'aquesta vacuna

 

 

Imatge principal: la vacuna russa Sputnik V durant la seva presentació a Moscou / Efe