Donar un percentatge d'efectivitat per a la vacuna per al coronavirus i modificar-lo al cap d'unes setmanes s'està convertint en una cosa habitual. L'Sputnik V ha demostrat quaranta-dos dies després de la primera dosi una eficàcia del 95%, segons han informat a través d'un comunicat el Centre Gamaleya i el Fons d'Inversions Directes de Rússia (FIDR). 

Segons les dades presentades, l'eficàcia de la vacuna russa després de vint-i-vuit dies és del 91,4%, una xifra determinada basant-se en 18.000 voluntaris entre els quals es van detectar 39 casos. D'ells, 31 pertanyien al grup que va rebre placebo, però la distribució és diferent perquè el 75% dels participants va rebre una vacuna (i no la repartició que habitualment es fa de 50-50).

Aquestes noves informacions, indiquen que fins ara no s'han detectat efectes secundaris importants o inesperats. Entre ambdues dosis han de passar vint-i-un dies. 

Per què han canviat els percentatges 

Fa unes setmanes es va informar d'una efectivitat del 92% basant-se en 20 casos confirmats. La pròxima publicació es farà quan s'arribin les 78 infeccions entre els participants. La informació final es farà quan s'acabi la fase 3, segons han publicat diversos mitjans. 

Com és la vacuna russa?

La vacuna russa es basa en el vector viral no replicant, com la d'Oxford, i pel que se sap s'estaria provant a més de 40.000 voluntaris a Rússia, Veneçuela, Bielorússia i als Emirats Àrabs.

Ara bé, de moment, ni Europa ni els Estats Units han demanat cap dosi d'aquesta vacuna. Caldrà veure si l'augment de la seva efectivitat canvia les coses. 

 

Imatge principal: fotografia de recurs d'una persona posant-se una vacuna / Efe