El cap d'Epidemiologia de l'Hospital Clínic de Barcelona, Antoni Trilla, també s'aventura a posar data al final de l'ús de la mascareta: "En espais exteriors és vàlid a partir de la segona quinzena de juny, espero començar l'estiu sense mascareta, sí sí", en declaracions a TV3. Situa la diferència entre espais tancats i oberts però marca dates concretes: "Entre mitjans i finals de juny, d'aquí a dues o quatre setmanes, tampoc ens hem de precipitar. Encara el nombre de persones vacunades no està prou controlat, hem de consolidar-ho ja que quan ens traiem les mascaretes, serà per a tothom".

Si ens fixem en les darreres dades, el 36,6% de la població catalana ha rebut la primera dosi de la vacuna contra la Covid, segons ha informat el Departament de Salut. Pel que fa al nombre de vacunats amb primeres dosis, aquest dilluns les dades en donen un total de 2.862.703. En les últimes 24 hores se n'han posat 3.878. Ja han rebut la segona dosi de la vacuna 1.362.852 persones. A Catalunya, un total d'1.459.046 persones tenen ja la pauta completa. Així doncs, Trilla celebra que s'hagi donat una resposta molt efectiva al ritme de vacunació, sempre condicionat a Europa: "Portem una bona tendència, però el virus encara està circulant de forma moderada. Les UCI's s’estan buidant lentament. Ja sabeu que les estades allà són molt llargues". 

García-Page també vol oblidar-se de la mascareta

En aquesta línia també ha anat aquest matí el president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, i ha anunciat el seu propòsit que no sigui obligatòria la mascareta en els espais a l'aire lliure. "Estem en la ferma determinació de suprimir l'ús de la màscara el mes de juny. Volem plantejar-ho a les autonomies perquè ho madurem en les pròximes setmanes", ha dit.

Durant la seva intervenció en l'acte institucional del Dia de Castella-la Manxa, el president d'aquesta comunitat ha assegurat que, en tot cas, es tracta d'un plantejament que vol afrontar "amb coherència nacional" i previ consens amb el govern espanyol de la mà de la resta d'autonomies. Tot això perquè sigui una "decisió madura" a prendre en les pròximes setmanes i abans que es compleixi un any que entrés en vigor l'ús obligatori d'aquest material sanitari.

Sigui com sigui, la setmana comença amb bon peu a Catalunya. Salut ha notificat 440 nous positius i cap mort: "És una molt bona notícia moralment que no es registri avui cap mort perquè fa moltes setmanes que no passava", sentencia Trilla. Malgrat tot, també com han fet altres professionals sanitaris com Jaume Padrós, president del Col·legi de Metges de Barcelona, l'epidemiòleg reitera una vegada més que el nou Govern ha de treballar per millorar les condicions dels sanitaris: "Necessitem més personal d’infermeria, amb contractes estables i més ben remunerats. Han pivotat la campanya de vacunació, l'infermeria és nuclear i fonamental. S'han de fer mans i mànigues per a restablir la normalitat i ajudar els companys i companyes que ara estiguin cansats i ajudar-los en tots els estris que es pugui. Necessitem més infermeres amb contractes més estables i molt millor remunerades".

I conclou: "És una garantia que el sistema sanitari pot tornar amb millors condicions ja que la pandèmia ens ha acabat de descontrolar i això només s'aguanta amb l'esforç dels sanitaris".

Fotografia de portada: imatge de recurs del doctor Antoni Trilla