El passaport de vacunes podria ser una realitat aviat. Des de fa setmanes, la idea ha sobrevolat la Unió Europa com una més que possible opció per 'salvar' aquest estiu. Diversos països han demanat en diverses ocasions un certificat per intentar encarar l'estiu enguany amb una nova perspectiva. 

Grècia és un dels països que ha demanat tirar endavant una iniciativa com aquesta i, de fet, s'han mostrat partidaris d'acollir turistes si demostren que han estat inoculats. El Regne Unit també ho estaria estudiant. Ara bé, no només els països més turístics dels 27 Estats membres de la Unió Europea s'han mostrat partidaris de posar en marxa algun tipus de document per tal de poder viatjar i mirar de reactivar l'economia del sector a l'estiu. Dinamarca i Suècia ja estan treballant per a algun tipus de certificació digital que acrediti que el titular està inoculat. La UE, però, va donar llum verda a la creació d'un passaport al febrer. 

Com serà el passaport?

El passaport, que ha estat aprovat aquest dimecres, serà gratuït i les dades apareixeran en la llengua oficial del país i en anglès. A més, tant el format digital com el format paper hauran de tenir un codi de barres que en permeti la lectura. Això sí, el passaport contemplarà només les vacunes aprovades per l'EMA, que de moment són quatre –Pfizer, Moderna, AstraZeneca i Janssen.

El projecte ha estat aprovat només tres setmanes després de la cimera europea del 25 i 26 de febrer, on ja es va donar llum verda a la creació d'un certificat de vacunació.

passaporte vacunas

Imatge del passaport de vacunes / Comissió Europea

Malgrat l'avantatge que pot suposar de cara al turisme, també genera algunes desconfiances. Fins ara que les vacunes redueixen el risc d'hospitalització, no hi ha dades sobre com afecten la transmissió del virus. Per tant, molts científics, segons recollia el The Guardian fa unes setmanes, constaten que un passaport de vacunes no cobriria aquest aspecte. A més, l'aparició de variants dificulta la tasca. Sobretot ara que s'ha sabut que la vacuna d'AstraZeneca no protegeix davant la variant sud-africana.

Una altra part important és la discriminació que aquest tipus de passaport podria oferir. Les persones vacunades podrien fer coses que no podrien fer les que no estan vacunades. A més, el rotatiu també destaca que podria augmentar el frau per obtenir aquest tipus de passaport i que podria entrar en confrontació també amb la privacitat dels usuaris. 

La Xina ja el té en marxa

Fa uns dies, la Xina va posar en marxa un programa de certificats sanitaris per a viatgers nacionals, una iniciativa semblant a la que s'estudia en altres països i en la mateixa Unió Europea, per disposar de passaports de vacunes, segons ha exposat l'agència de notícies AFP.

El certificat digital, que mostra l'estat de vacunació de l'usuari i els resultats de les proves de virus, està disponible per als ciutadans xinesos a través d'un programa a la plataforma xinesa WeChat que començat aquest dilluns. Aquest certificat s'està començant a posar en marxa per ajudar a "promoure la recuperació econòmica mundial i facilitar els viatges transfronterers", explicava un portaveu del Ministeri d'Afers Exteriors xinès i recull el The Guardian

 

Imatge principal: un passaport alemany i un certificat de vacunació / Unsplash