Les primeres dades d'un assaig constaten que la vacuna contra el coronavirus d'Oxford i AstraZeneca és menys efectiva davant la variant sud-africana. L'estudi de la Universitat de Witwatersrand a Sud-àfrica i la Universitat d'Oxford ha demostrat que la vacuna té una eficàcia menor davant la variant sud-africana, segons un informe del Financial Times. 

Entre les variants del coronavirus que ara són més preocupants pels científics i experts en salut pública, hi ha les anomenades variants britànica, la sud-africana i brasilera, que sembla que tenen una capacitat de transmissió més alta. 

"En aquest petit assaig de fase I/II, les primeres dades han demostrat que l'eficàcia és limitada contra la malaltia causada per la variant sud-africana B.1.351", explicava un portaveu d'AstraZeneca en resposta a l'informe del FT. Malgrat tot, el diari exposa que cap dels 2.000 participants del judici havia estat hospitalitzat. 

"No obstant això, no hem pogut determinar de manera adequada el seu efecte contra les malalties greus i l'hospitalització, ja que els subjectes eren adults sans  joves", explicava el portaveu de la farmacèutica. Del total de 2.026 participants, la meitat va rebre placebo i no ha estat del tot revisat. 

Els virus muten

Els virus muten. I tot i els milers de canvis que ha patit el coronavirus des que se'n van detectar els primers casos i les noves variants registrades, només és probable que una petita part sigui important o canviï el virus de manera apreciable, segons constata el British Medical Journal i recull el diari britànic The Guardian. 

"La Universitat d'Oxford i AstraZeneca han començat a adaptar la vacuna contra aquesta variant i avançaran ràpidament a través del desenvolupament clínic perquè estigui preparada per a la tardor, en cas que sigui necessari", detallava el mateix portaveu. 

Divendres mateix, Oxford va exposar que la seva vacuna tenia una eficàcia similar contra la variant britànica del coronavirus. 

AstraZeneca arriba a Espanya

Les 196.800 dosis de la vacuna d'AstraZeneca i la Universitat d'Oxford ja són a Espanya. S'administrarà a persones, finalment, d'entre 18 a 55 anys, i s'espera que doni una última empenta a la primera etapa de la campanya de vacunació que, molt probablement, s'allargarà fins al març. Catalunya espera que dilluns que ve arribin aproximadament 31.780 dosis de la vacuna, i poder-les començar a administrar.

De fet, Salut explicava divendres que té capacitat per posar 150.000 vacunes anti-Covid al dia. Falta, però, tenir prou dosis per assolir aquest objectiuPer fer-ho s'emmirallen amb la campanya de la grip que ha assolit un pic màxim de 60.000 vacunes diàries i un total d'1,5 milions de dosis en dos mesos. 

 

Imatge principal: una de les dosis de vacuna contra el coronavirus d'AstraZeneca preparada per a ser administrada / Efe