L'Agència Europea del Medicament (EMA, per les seves sigles en anglès) ha donat llum verda a la vacuna anti-Covid de Johnson & Johnson. D'aquesta manera, es converteix en la quarta vacuna aprovada de la Unió Europea i la primera que requereix una sola dosi. Així, s'uneix a la de Pfizer i BioNTech, Moderna i Oxford i AstraZeneca. Janssen va sol·licitar la revisió per part de l'EMA el passat 16 de febrer.

Una vacuna tradicional

Es tracta d'una vacuna de tipus tradicional, com la d'AstraZeneca i per tant, s'introdueix amb la vacuna un gen del coronavirus per poder preparar al sistema immunitari en cas d'infecció

La Comissió Europea té un contracte de reserva amb Johnson & Johnson de fins a 400 milions de dosis per a tots els Estats membres en funció de la seva població. Ara bé, segons Reuters, la farmacèutica ja preveu alguns endarreriments dels 55 milions de dosis compromeses per al mes de juny.

Aquest fet, s'afegeix a la lenta arribada i posterior administració en alguns països de les vacunes. Fa uns dies, Alemanya assegurava tenir un estoc d'un milió de vacunes. De fet, segons el Centre Europeu per a la Prevenció i Control de Malalties (ECDC, per les seves sigles en anglès), el 25% o més de les dosis disponibles continuen sense fer-se servir en 10 dels 27 països. Segons recull El País, entre Alemanya i França hi ha més de dos milions de vacunes sense injectar-se. 

La vacuna es produirà a Catalunya

La farmacèutica catalana Reig Jofre va anunciar el mes de desembre passat un acord amb Janssen Pharmaceutical Companies de Johnson & Johnson (Janssen) per produir la seva vacuna. La firma d'aquest acord permetrà la producció dels primers lots d'aquesta vacuna una vegada rebudes les aprovacions per part de les autoritats sanitàries corresponents. La farmacèutica de capacitat per fabricar 250 milions de dosis anuals de la vacuna, segons van determinar.

A l'espera de més vacunes

La feina de l'EMA, però, no s'ha acabat encara. Després d'autoritzar aquestes quatre vacunes, ja se n'estan revisant dues més. Novavax i Curevac, que formen part de la cartera de reserves negociada per la Comissió Europea. 

Sputnik V no forma part de les vacunes aprovades encara, tot i això, alguns països de la UE com Hongria i Eslovàquia ja les han començat a administrar.

 

 

Imatge principal: oficines de Janssen / Efe