Toc de queda a Catalunya des de les 10 del vespre a les 6 del matí. Aquesta és la principal mesura per intentar frenar l'augment de contagis que ha detallat el conseller d'Interior, Miquel Sàmper, després de la reunió del Procicat d'aquest diumenge. "El confinament nocturn ha esdevingut indispensable", ha justificat el conseller a causa dels botellots i les aglomeracions que s'han produït aquests dies, tot i que ja no estaven permesos.

"Entra en vigor aquesta nit i avui ja hi haurà dispositius de caràcter pedagògic", ha explicat el comissari en cap dels Mossos d'Esquadra, Eduard Sallent, en la mateixa roda de premsa.

Mesures de l'estat d'alarma a Catalunya

L'estat d'alarma ha entrat en vigor aquest diumenge a la tarda a tot Espanya, després de publicar-se al BOE. Aquest reial decret contempla un seny del lladre mínim de 23 a 6 hores a tot l'Estat, i dona un marge a les comunitats d'una hora per davant i per darrere.

En el cas de Catalunya, la limitació de la mobilitat nocturna anirà des de les 10 del vespre fins a les 6 del matí, i s'aplicarà a tot Catalunya a partir de les 22 h d'aquesta nit.

Tot i això, el conseller Sàmper ha criticat que el decret d'estat d'alarma "és insuficient", perquè només permet a la Generalitat aplicar la limitació nocturna i altres restriccions que ja estaven regulades com la limitació de les reunions de 6 persones. "Des del govern volem fer més", ha assegurat el conseller.

Aquestes són totes les mesures que poden decretar les comunitats en aquest segon estat d'alarma:

 • Confinament perimetral de la comunitat
 • Restricció de les reunions públiques i privades a 6 persones
 • Limitació de l'aforament en les cerimònies religioses
 • Restricció de la mobilitat nocturna

Les excepcions del toc de queda

Pel que fa al toc de queda, el Govern contempla excepcions com en el cas dels desplaçaments de tornada a casa i els serveis essencials. En tots els casos caldrà un document d'autoresponsabilitat.

Aquestes són la resta d'excepcions per situacions inajornables i degudament justificades:

 • Desplaçament per assistència sanitària o per anar a la farmàcia
 • Desplaçament als centres de treball quan no sigui possible al teletreball. Caldrà certificat de l'empresa i justificant
 • Atendre persones grans i dependents
 • Retorn a casa després d'un viatge
 • Limitar al màxim les passejades amb animals de companyia, sempre degudament justificades. Es podrà treure a passejar els gossos de 4 a 6 del matí per necessitats dels animals, prop del domicili.
 • Els espectacles culturals podran acabar a les 22 hores perquè els assistents puguin tornar a casa fins a les 23. Caldrà ensenyar l'entrada als agents.
 • Els locals de restauració que tinguin servei de repartiment a domicili podran estar oberts fins a les 22 h, tal com ha explicat el conseller Ramon Tremosa.

La resta d'establiments oberts al públic hauran de tancar a les nou del vespre. Per tota la resta, la restauració i la cultura continuen amb les limitacions vigents.

Pel que fa al transport públic, de moment no hi ha cap nova regulació dels horaris.