La segona onada de coronavirus també vindrà acompanyada de l'estat d'alarma. Així ho ha aprovat aquest diumenge un Consell de Ministres extraordinari, després de les peticions de diverses comunitats autònomes, entre elles Catalunya. El decret, que ha presentat el mateix Pedro Sánchez des de La Moncloa, estableix algunes mesures mínimes, com el toc de queda a partir de les onze de la nit, amb marge d'una hora. A països de l'entorn, com França, s'està aplicant a les 21.00. Si bé contempla algunes mesures comunes, el govern espanyol designa els presidents autonòmics com a autoritats competents, encarregats d'aplicar restriccions en funció de la situació epidemiològica. Serà més suau que a la primavera, però la intenció del govern espanyol és que es prorrogui durant un període llarg, de fins a sis mesos. Entrarà en vigor aquesta mateixa tarda, quan es publiqui al BOE.

Divendres, Pedro Sánchez va fer una declaració institucional amb un objectiu més o menys encobert: que les comunitats li demanessin formalment l'aplicació de l'estat d'alarma. I així va ser: fins a deu presidents autonòmics van respondre a la crida, començant per Catalunya i el País Basc, però seguint per altres socialistes i fins i tot de Ciutadans (Melilla). No ho ha demanat formalment cap comunitat del PP, però Castella i Lleó ha adoptat mesures en aquest sentit, instaurant el toc de queda al seu territori. La Comunitat de Madrid també ha restringit les reunions socials entre la mitjanit i les sis del matí. La voluntat és justament donar cobertura legal a mesures com aquestes.

Legalment, només es pot declarar per quinze dies i després s'ha de prorrogar amb una votació al Congrés. No obstant això, el decret ja estableix que s'haurà d'allargar més de dues setmanes. El govern espanyol aprovarà dimarts la pròrroga fins al 9 de maig i la portarà aquesta mateixa setmana al Congrés. A diferència de la primavera, no es votarà cada dues setmanes. Sánchez ha reclamat als grups un "suport aclaparador". Malgrat tot, el president espanyol ha deixat clar que es podrà moure aquest termini. Si se supera abans la situació greu, s'aixecarà "immediatament". Si s'aprova la pròrroga, el ministre Salvador Illa compareixerà cada dues setmanes.

Entrant en els detalls, el nou decret d'estat d'alarma dona cobertura legal a les restriccions a la mobilitat nocturna, que estableix de les onze de la nit a les sis del matí, excepte per a les Canàries. No obstant això, les comunitats disposaran de marge per avançar o endarrerir una hora el toc de queda. Per tant, pot entrar a vigor entre les deu i la mitjanit, i pot finalitzar entre les cinc i les set del matí. Les comunitats podran desactivar-lo si milloren les condicions a partir de la pròrroga. Les reunions socials es mantindran limitades a sis persones, excepte unitats de convivència; les comunitats podran rebaixar encara més aquest límit. Sánchez ha insistit que no és un confinament domiciliari, però que els ciutadans han de quedar-se a casa sempre que no sigui imprescindible.

També dona cobertura legal a un segon aspecte. El nou estat d'alarma també permetrà prohibir viatjar entre comunitats autònomes excepte per causes justificades. Els dirigents autonòmics podran confinar perimetralment tot el territori d'una comunitat o una part d'aquest.

Per altra banda, a diferència del comandament únic del mes de març, ara s'especifica concretament que els presidents autonòmics seran les autoritats delegades competents, que aplicaran les mesures en funció de la situació epidemiològica dels seus territoris. 

El conjunt de mesures serà asimètric en funció de la situació epidemiològica: els quatre nivells d'alerta. Es tindrà en compte el document d’actuacions aprovat aquest dijous per l’Estat i les comunitats. Sánchez ha deixat clar que els presidents autonòmics seran les autoritats delegades i que l’”òrgan de col·laboració i cogovernança” serà el Consell Interterritorial de Salut.

 

“Ni un dia més ni un dia menys”

Pedro Sánchez ha subratllat que el nou decret d’estat d’alarma compta amb el dictamen favorable tant del Consell d’Estat com de l’Advocacia de l’Estat. “És una eina constitucional per a situacions extremes, i la situació que vivim és extrema”, ha defensat el president del govern espanyol, que ha subratllat que és plenament respectuós amb les competències autonòmiques. Divendres ja va insistir en la necessitat de baixar la incidència per sota de 25 casos per 100.000 habitants; actualment es troba en 362 al conjunt de l’Estat. Ha garantit que “no té intenció d’estar ni un dia més ni un dia menys”.

Reclama el suport a Casado

El govern espanyol vol un “suport aclaparador” del Congrés dels Diputats per a la pròrroga. Els vots ja els té amb el vistiplau dels independentistes catalans i els nacionalistes bascos. Però també ha reclamat al PP que, “com a partit d’Estat”, hi doni suport. “Són mesures que facilitaran molt la presa de decisions als seus governs autonòmics”, ha recordat Sánchez. El mateix president espanyol ha parlat per telèfon amb el cap de l’oposició, Pablo Casado. També s'ha comunicat amb la resta de formacions.

Toc de queda a Catalunya des d'aquesta nit

El Govern de la Generalitat no esperarà per fer ús de les facultats de l'estat d'alarma acabat de declarar. Està previst que el Procicat es reuneixi a les quatre de la tarda per concretar el cobrefoc, que entrarà en vigor aquesta mateixa nit. A les sis de la tarda està prevista la compareixença del conseller d'Interior, Miquel Sàmper, per donar compte dels detalls.