El tancament de bars i restaurants decretat a Catalunya ha colpejat al sector quan encara no s'havia recuperat de la primera onada de restriccions. Per aquesta raó, el nombre de treballadors en Expedient de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO) s'ha multiplicat des que es va iniciar la nova mesura fins a les 41.054 persones.

I és que, el nombre d'empreses que s'han vist obligades a presentar un ERTO ascendeixen fins a les 4.871 en territori català. Així ho apunten les dades publicades aquest divendres pel Departament de Treball de la Generalitat, tenint en compte l'afectació des que es va decretar el tancament el passat 14 d'octubre —que durarà fins a finals de mes—.

D'aquests procediments, 3.231 són per força major d'impediment, ERTO que compta des d'aquest octubre amb una exoneració del 100% de la quota de la Seguretat Social per a empreses de menys de 50 treballadors; i del 90% per a companyies més grans. Uns altres 1.562 són ERTO per força major tradicional i limitació i els 78 restants per causes econòmiques, tècniques, organitzatives i de producció.

Barcelona és la província més afectada, amb 3.835 ERTO i 30.898 empleats afectats, atès l'extens teixit empresarial de la localitat cosmopolita. A Girona s'han donat 628 expedients en 3.603 persones, a Lleida 266 amb 1.038 afectats, a Tarragona 562 amb 5.360 treballadors involucrats i a Terres de l'Ebre uns altres 30 amb 155 treballadors.

El creixement podria ser més gran

El conseller de Treball, Assumptes Socials i Famílies del Govern, Chakir el Homrani, assegurava aquesta setmana en una roda de premsa que el creixement podria ser superior ja que la conselleria no controla quants empleats han tornat a ser inclosos en expedients "vius", xifres que depenen del Govern. A més, les xifres publicades aquest divendres pel Departament de Treball engloben els ERTO registrats des del 16 d'octubre fins al 22, per la qual cosa no és descartable que en les properes setmanes continuï pujant.

Des de dimarts passat, aquests locals poden disposar d'una nova ajuda del Govern de Catalunya, que permet reduir a la meitat els lloguers dels locals comercials tancats forçosament per la pandèmia al 50% en cas que l'arrendatari i el propietari no es posin d'acord en altres modificacions.

 

Imatge principal: Una terrassa tancada per coronavirus a Barcelona. Foto: Sergi Alcazar

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat