Els Mossos d'Esquadra han fet 100 identificacions a tot Catalunya la primera nit del toc de queda i han aturat 10 vehicles. No s'ha posat cap sanció. La primera nit la policia ha informat i no ha aixecat cap acta. Les multes les posaran a partir d'avui. El comissari en cap, Eduard Sallent, ha alertat que "hi haurà contundència en l'aplicació de la normativa" per a aquells que "no vulguin donar compliment al toc de queda de manera autoritària i desafiant". Ho ha dit en una compareixença de balanç de la primera nit de mobilitat restringida.

Qui avui surti a partir de les 22 h, sense justificació, s'enfronta a una multa de 300 euros que poden imposar tant els Mossos d'Esquadra com la Policia Local de cada municipi. La xifra màxima de les multes pot arribar fins als 6.000 per als reincidents, segons la Llei de Seguretat Ciutadana i el mateix decret del toc de queda, que castiga amb el delicte de desobediència.

La primera nit, i a l'espera que els Mossos acabin de concretar les dades, s'han identificat diverses persones que tornaven a casa amb menjar preparat, alguns grups de joves i els assistents d'un festa en un poble, sense dir de quin municipi es tracta. "Hem estat informant, no aixecar actes. Era el nostre compromís d'ahir", ha dit Sallent.

Un miler de Mossos d'Esquadra s'han desplegat aquesta passada nit per informar la ciutadania de l'aplicació d'aquestes mesures. La policia ha notat menys desplaçaments per les vies públiques. A banda, el 112 ha rebut 9 trucades per incidents relacionades amb el toc de queda. 

Per intentar frenar els contagis el màxim possible, la Generalitat va aprovar ahir a la nit i va publicar al DOGC un toc de queda nocturn des de les 22:00 a les 6:00 hores, després de publicar també ahir al BOE el decret de l'estat d'alarma aprovat pel govern d'Espanya. El toc de queda prohibeix la mobilitat de la ciutadania durant aquesta franja horària, tot i que s'estableixen excepcions, com la de les persones que hagin de sortir per raons laborals, de salut o per tenir cura de menors d'edat o majors. Els establiments comercials hauran de tancar a les 21 hores, a excepció de les activitats culturals, com cinemes, teatres i auditoris, que podran fer-ho una hora més tard.

La concentració de Plaça Espanya contra les mesures per Covid-19

A banda de les identificacions, hi hagut 4 detinguts en la concentració a Plaça Espanya que va acabar amb 4 agents lesionats. Els fets es van produir cap a les 20:30 hores d'ahir, abans que entrés en vigor el toc de queda entre les 22:00 i les 6:00 hores d'avui, quan una seixantena de persones van irrompre a la plaça d'Espanya de Barcelona, tallant el trànsit al crit de 'llibertat!' i altres consignes en contra de les noves mesures per limitar la mobilitat nocturna.

Alguns dels manifestants no portaven mascaretes ni guardaven la distància de seguretat, i quan la policia els va demanar que s'identifiquessin es van produir forcejaments i agressions que van causar ferides lleus a dos agents. Els Mossos van detenir a quatre persones, entre elles un menor d'edat.