Sol, desconfinament i terrasses. El pla perfecte pel dia mundial de la tapa, que és aquest dissabte 20 de juny. Després de passar uns mesos confinats pel coronavirus, amb el bon temps i el pas de les diferents fases, ve de gust sortir i picar alguna cosa. Ara bé, cal seguir mantenint les mesures de seguretat i vigilar per no incrementar, encara més, el pes que s'hagi pogut guanyar durant aquests mesos de confinament. 

"Cal tenir en compte aspectes de seguretat i higiene i també cal triar de manera saludable. Durant el confinament, una part de la població ha guanyat pes i ara, si sortim cal vigilar què mengem", explica la catedràtica del departament de nutrició i bromatologia de la facultat de farmàcia de la Universitat del País Basc, membre del CIBEROBN de l'Institut Carlos III i presidenta de la Societat Espanyola de Nutrició, María Puy Portillo.

En conversa amb ElNacional.cat, l'experta assenyala que és important mantenir la distància social, malgrat que sigui complicat de fer en una barra d'un bar, per exemple. "S'ha de tenir una bona higiene de mans, a l'entrar i sortir del local i no compartir tapes", ressalta. "Ara, les haurem de demanar individuals". "Els pintxos, que són molt típics, a partir d'ara els hauríem de trobar protegits per una vitrina i mai exposats a la barra o a l'ambient", detalla. 

Per aquells que vulguin reduir el seu pes però que no tinguin intenció de renunciar a unes tapes també hi ha recomanacions. "Si volem baixar de pes és més fàcil a casa, anant de tapes no és tan fàcil però no és impossible", remarca. "Hi ha una gran oferta de tapes i pintxos, cal triar els que tinguin menys calories i menys greix".

És a dir, la recomanació de Puy és deixar de banda les patates braves, que tenen un aport calòric important per la mateixa patata que porta midó i les salses. També aconsella passar dels pintxos fregits. "És millor deixar-los".

D'aquesta manera, aposta per triar tapes o pintxos fets a base de verdures, xampinyons o bolets. Recorda que també hi ha una gran varietat fet a base de peix i marisc o una ració de pop a la gallega. També es pot optar pel salmó fumat sempre que no hi hagi maionesa o els envinagrats i tapes de pernil. 

Tot i l'àmplia oferta, reconeix que pot ser que no sigui el que més ve de gust al sortir però posa de manifest que cal vigilar.

Amb què s'haurien d'acompanyar?

La beguda per excel·lència que sempre recomanen és l'aigua. "És la més saludable i la que cal aconsellar". Ara bé, Puy admet que és possible que l'elecció en sortir de tapes sigui una altra, com per exemple, una copa de vi o cervesa. "El consum, en aquest cas, ha de ser moderat i sempre acompanyat de menjar i en persones adultes i sanes".

cervesa unsplash

Cervesa / Unsplash

Ara bé, la paraula "moderat" podria portar confusió. Segons l'experta, per als homes, un consum moderat de cervesa inclou dues o tres canyes al dia o bé dues copes de vi. Per a les dones, la cosa canvia. Una o dues canyes en el cas de la cervesa i una copa, en el cas del vi.

Una altra opció que també és recomanable, detalla, és la cervesa sense alcohol. Segueix tenint el component lúdic però redueix l'aport calòric i és clar, l'alcohol. 

 

MAPA | Els contagis de coronavirus a Catalunya per municipis i barris

MAPES | L'impacte del coronavirus a Catalunya per regions sanitàries

🔴 Segueix ElNacional a Telegram