Per si algú encara dubtava de l'efectivitat de les mascaretes, ara, un estudi global demostra que posar-se-les redueix la incidència en un 53%, segons mostra un primer estudi mundial d'aquest tipus, del que es fa ressò el The Guardian. Les vacunes són segures i eficaces i salven vides, però la protecció al 100% no existeix i a més tampoc se sap del cert que les vacunes evitaran la transmissió de futures variants.
Mundialment, els casos de covid ja superen els 255 milions des de l'inici de la pandèmia, més de 522.000 en les últimes 24 hores segons dades de la Johns Hopkings University. En aquest context, una revisió sistemàtica i una metanàlisi d'intervencions no farmacèutiques ha descobert per primera vegada que l'ús de les mascaretes, la distància social i el rentat de mans són mesures efectives per frenar els casos, essent l'ús de les mascaretes el més eficaç.
"Aquesta revisió sistemàtica i metanàlisi suggereix que diverses mesures socials i de protecció personal, incloent-hi el renat de mans, l'ús de la mascareta i distanciament físic estan associats amb reduccions en la incidència de la covid", han descrit els investigadors al The British Medical Journal i que recull el mateix diari britànic. En aquest sentit, han dit que els resultats ressalten la necessitat de seguir fent servir les mascaretes, el distanciament social i rentat de mans, juntament amb les diferents campanyes de vacunació.
L'efectivitat de "distància, mans, mascareta"
S'han analitzat al detall els resultats de més de 30 estudis de tot el món que mostren una reducció estadísticament significativa del 53% en incidència covid amb l'ús de la mascareta i una reducció del 25% amb la distància social.
El rentat de mans també ha indicat una reducció significativa del 53% en la incidència covid, tot i que això no va ser estadísticament significatiu després de comprovar que el rentat de mans no era quelcom que s'hagués analitzat prou a fons.
Què passa amb els confinaments?
Investigadors de la Universitat de Monash i la Universitat d'Edimburg diuen que les mesures com tancament de fronteres, escoles, llocs de feina, necessiten una anàlisi més profunda per avaluar possibles efectes negatius en les poblacions.
Si bé és cert que les intervencions de salut pública són beneficioses per combatre infeccions respiratòries com la grip o països de tot el món han intentat fer-les servir per frenar la propagació contra la covid, les revisions no han estat prou sòlides per a permetre als experts treure conclusions fermes sobre l'efectivitat d'aquestes mesures per abordar la covid.
Imatge principal: un noi i una noia amb mascareta se saluden xocant el colze / Unsplash