Els més grans de 55 anys ja poden demanar hora per a la tercera dosi de la vacuna contra el coronavirus. A partir d'aquest dimarts a les 14.00 hores ja poden demanar cita prèvia, a través d'internet o a l'app La Meva Salut, tal com han de fer altres col·lectius. El grup d'entre 50 i 54 anys, ho podran fer a partir d'aquest dimecres. Demanar hora s'ha convertit en un fet crucial, perquè ja no es vacuna pràcticament a cap centre sense cita prèvia. 

Per vacunar-se amb la tercera dosi cal que hagin passat sis mesos a partir de l'última dosi de la vacuna si era Pfizer o Moderna o tres mesos si era AstraZeneca. Les persones que hagin estat vacunades amb AstraZeneca, tinguin l'edat que tinguin, poden demanar hora per rebre aquesta dosi de reforç o tercera dosi. Com està passant en la resta de franges, aquesta tercera dosi serà amb una vacuna d'ARN missatger.

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ja va deixar caure la notícia aquest dilluns en una entrevista al programa Planta baixa de TV3. Malgrat tot, va insistir que la prioritat és vacunar els més grans de 60 anys i vacunats amb AstraZeneca. 

Presència de la variant òmicron

A finals de la setmana passada el percentatge de la variant òmicron ja era d'un 30% i s'espera que aquesta o a tot estirar la setmana que ve passi a ser la dominant. En aquest sentit, l'efectivitat de les vacunes està variant. En aquest context, la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha destacat aquest dilluns que la vacuna d'AstraZeneca té poca efectivitat contra aquesta nova variant del coronavirus quan se'n duen dues dosis. En aquest sentit, un recordatori millora aquesta efectivitat. Així doncs, ha dit que "és hipernecessari en el context actual".

Catalunya vol tancar l'oci nocturn, aplicar el toc de queda de la una de la matinada a les sis del matí i limitar les reunions a 10 persones. La intenció és que aquestes mesures entrin en vigor durant la nit del dijous 23 al divendres 24 de desembre. La vigència inicial d'aquesta mesura serà de 15 dies, de manera que s'acabarien el dia de Reis. De tota manera, res és definitiu perquè encara hi ha de donar el vistiplau el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Malgrat tot, les dades de la covid no són esperançadores.

Canvi de protocols i mesures

Si fins ara estàvem en la fase I de mitigació, ara s'ha passat a la fase II. La raó és molt senzilla i és que els indicadors pugen. El nombre de casos ha pujat i s'ha se'n registren prop de 6.000 al dia. El total de contactes, és a dir, les persones que podrien donar positiu per ser contacte estret també han augmentat en un valor pròxim als 12.000. També ho han fet les trucades al 061 i les visites i atencions a la Primària. 

Tal com ha explicat Salut aquesta setmana, en aquesta segona fase de mitigació la prioritat és la vacunació contra la covid amb una dosi de record per a les persones ja vacunades i les que no han estat vacunades. També es busca prioritzar la vigilància epidemiològica en els entorns més vulnerables i l'atenció no demorable. En aquest sentit, per no saturar l'Atenció Primària no es faran tests als contactes estrets. La recomanació a aquests contactes és quedar-se a casa i complir una quarantena de 10 dies. Aquesta mesura, que serà obligatòria, entrarà en vigor aquest dijous, 23 de desembre. 

 

 

 

Imatge principal: Cues de gent per vacunar-se a la Casa Seat de Barcelona / Efe