Salut obre el torn per a tota la població vacunada amb AstraZeneca. És a dir, els professionals essencials –unes 200.000 persones– i més grans de 60 anys vacunats amb aquesta vacuna ja podran demanar hora a partir d'aquest dilluns per tal de rebre una dosi de reforç o una tercera dosi de la vacuna. Com ja ha passat amb altres franges, aquesta tercera dosi serà amb una vacuna d'ARN missatger, és a dir, Pfizer o Moderna. 

A finals de la setmana passada el percentatge de la variant òmicron ja era d'un 30% i s'espera que aquesta o a tot estirar la setmana que ve passi a ser la dominant. En aquest sentit, l'efectivitat de les vacunes està variant. En aquest context, la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha destacat que la vacuna d'AstraZeneca té poca efectivitat contra aquesta nova variant del coronavirus quan se'n duen dues dosis. En aquest sentit, un recordatori millora aquesta efectivitat. Així, ha dit que "és hipernecessari en el context actual".

El percentatge d'ocupació a les UCI és, aproximadament, del 30% per pacients amb coronavirus. És difícil saber quin és el percentatge d'ingressats per la nova variant de la covid. Malgrat tot, Cabezas ha assenyalat que alguns d'ells estan vacunats amb AstraZeneca entre 60 i 69 anys, que és el grup d'edat que majoritàriament es va vacunar amb aquesta vacuna i els professionals essencials.

Novetats en les quarantenes

Tal com es va anunciar divendres passat, les quarantenes seran obligatòries per als contactes estrets, tant per als vacunats com per als no vacunats. Aquest fet passarà a ser efectiu aquest dijous, 23 de desembre, segons ha destacat la secretària de Salut Pública. La quarantena haurà de ser de 10 dies tot i que hi haurà dues excepcions: les persones que viuen en residències amb cobertura superior el 85% per als vacunats i els professionals sanitaris i sociosanitaris, sempre que siguin asimptomàtics i hagin donat negatiu en un test. 

Situació epidemiològica

La situació del coronavirus a Catalunya no millora i s'enceta una setmana clau, amb un Nadal i Sant Esteve amb àpats familiars. En aquest sentit, Cabezas ha posat de manifest que la situació epidemiològica està experimentant un important increment en el nombre de casos, un fet que es pot veure en la incidència dels últims 7 dies. Què caldria fer aquestes festes de Nadal? Segons la secretària de Salut Pública, seria aconsellable fer trobades amb el nostre grup estable i aquella bombolla amb qui mantenim contacte directe. 

incidència edats salut captura

Captura Salut

Divendres passat les visites a l'atenció primària van ser 28.455. No són xifres de primers de juliol, quan els registres pujaven fins als 50.000, però s'hi van acostant. En aquest sentit, la secretària ha destacat que hi ha "forta pressió assistencial en la primària que no només fa visites per casos de covid". En aquest sentit, remarca que hi ha hagut un increment del 85%.

atencio primaria canal salut

Captura Salut

Aquesta pujada de casos fa que es passi a la fase II de mitigació. Això implica que Salut busca augmentar el nombre de rastrejadors, com ja ha passat en altres onades. Així doncs, hi ha una mitjana de 5.500 trucades al dia per fer un seguiment de contactes. 

En aquest sentit, Salut ha compartit una diapositiva on hi ha una comparativa entre onades. Comparativament, les dades entre la cinquena onada i la sisena comencen a ser força semblants. 

comparacio onades

Captura Salut

Per altra banda, les persones no vacunades de més de 12 anys tenen 2,3 vegades més possibilitats de ser hospitalitzades per coronavirus i 4,2 vegades més d'opcions d'entrar a les UCI. Entre els més grans de 50 anys, la dada puja. Hi ha 3,2 vegades més possibilitats d'acabar a l'hospital i 6,7 vegades més d'entrar a les UCI.

possibilitats uci 2

Captura Salut

 

 

Imatge principal: Un membre del personal sanitari administra una vacuna a la Casa Seat de Barcelona / Efe