Aquesta setmana podria obrir-se una nova franja de terceres dosis. Es tracta de la d'entre 50 i 59 anys. Així ho ha explicat el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, en una entrevista al programa Planta baixa de TV3. Argimon, però, ha insistit que la prioritat és vacunar els majors de 60 anys i vacunats amb AstraZeneca. De fet, aquest dilluns s'ha anunciat que s'obre el torn de vacunació per a tots aquells vaccinats amb AstraZeneca. És a dir, professionals essencials i de més de 60 anys.

Argimon ha confessat que de moment "no sabem si la tercera dosi s’administrarà als menors de 40. Probablement, sí, però encara no ho sabem". Ara bé, ha subratllat que “encara tenim 160.000 dosis disponibles per administrar abans del 30 de desembre. És important que la gent es vacuni”. Aquest fet també s'ha subratllat durant la roda de premsa per valorar la situació epidemiològica a Catalunya d'aquest dilluns. La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha animat la població a demanar hora per vacunar-se si és que ja formen part dels col·lectius per als quals està disponible aquesta dosi de reforç. 

Incidència i òmicron

Tot i que la situació no és positiva, el conseller ha recalcat que “tenim tres vegades més incidència de la covid que fa un any, però amb els mateixos malalts a l’UCI i tres vegades menys de mortalitat. Les vacunes han funcionat”.

Una incidència que podria pujar encara més per la presència de la variant òmicron. Si la setmana passada representava un 30% dels casos, es preveu que aquesta setmana o la següent sigui ja la variant predominant a Catalunya. En aquest sentit, Argimon ha exposat que “coneixem poques coses de la variant òmicron: que és més contagiosa, que s’escapa més de les vacunes i que algunes dades apunten que és menys greu”.

Novetats en les quarantenes

Tal com es va anunciar divendres passat, les quarantenes seran obligatòries per als contactes estrets, tant per als vacunats com per als no vacunats. Aquest fet passarà a ser efectiu aquest dijous, 23 de desembre, segons ha destacat la secretària de Salut Pública a la roda de premsa. La quarantena haurà de ser de 10 dies, tot i que hi haurà dues excepcions: les persones que viuen en residències amb cobertura superior el 85% per als vacunats i els professionals sanitaris i sociosanitaris, sempre que siguin asimptomàtics i hagin donat negatiu en un test. 

 

 

Imatge principal: El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, en una reunió del Consell Executiu / Efe