Catalunya té gairebé un 28% de la població protegida d'alguna manera contra el coronavirus o dit d'una altra manera, uns 2,2 milions de catalans. Ja fa temps que el nombre de primeres dosis van superar els infectats per Covid, però el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha volgut deixar clar que "ens interessa més quantes persones tenim amb aquest grau de protecció". D'aquesta manera, durant la roda de premsa per parlar de la campanya de vacunació a Catalunya, ha detallat que aquest percentatge surt de persones vacunades amb primeres dosis, però també amb gent que ha passat la malaltia. 

"Nosaltres el que volem i necessitem és incrementar aquest percentatge", ha remarcat. "I en aquest sentit, Salut ha enviat una carta al Ministeri, a la secretaria d'Estat, que ens posem a disposició per fer un estudi observacional posant aquesta segona dosi al cap de vuit setmanes i es puguin treure conclusions de si és una bona estratègia o no", ha constatat. Això, per a Argimon, determinaria tenir més elements i podria ajudar a la presa de decisions. De moment, però, el secretari de Salut Pública ha reiterat que s'ha posat a "disposició" i ha insistit que a la carta es refereixen a arguments que dóna el mateix ministeri. "Estic llegint directament del document del Ministeri, i el mateix Ministeri diu que la resposta immune va madurant després de la primera dosi. La primera dosi és la que més contribueix a la protecció".

Què suposaria espaiar les dosis?

Així, Argimon ha constatat que en la majoria de les vacunes, "els anticossos cauen però no desapareixen. Per a la majoria de vacunes, un interval ampliat dóna més anticossos". Per remarcar una vegada més la necessitat d'espaiar les dosis, ha detallat que amb la incidència actual, la separació de les dosis dos mesos aconsegueix entre un 22% i 26% de reducció d'infeccions, entre un 26% i 31% menys d'hospitalitzacions i entre un 30 i 32% menys de morts. "No són dades nostres, són dades del Ministeri". Per tant, per al secretari de Salut Pública, la decisió de la setmana passada de la Comissió de Salut de no espaiar les dosis "requereix una explicació".

"Ens hem d'adaptar a criteris judicials"

Preguntat per la decisió del TSJC, que dona 10 dies per vacunar a la policia espanyola i Guàrdia Civil, per arribar així a les mateixes xifres que els Mossos d'Esquadra, Argimon també ha parlat clar. "Ara, també ens hem d'adaptar a criteris judicials. El criteri judicial d'arribar a la cobertura dels Mossos és ridícul, no ho qualificaré de res més", ha dit. "Li preguntaré al jutge amb quina vacuna ho he de fer. Qui ha polititzat això que ho resolgui", ha remarcat.

Ara bé, en una altra pregunta també ha destacat que aquest fet tindrà conseqüències. I bàsicament passaran, segons ha comentat, per endarrerir la vacuna a la gent de 70 anys o més. Una vegada més, s'ha reiterat que vacunar-se és un exercici de solidaritat "perquè ens vacunem per al benefici col·lectiu".

Cobertura de vacunació

Com ja es va fer la setmana passada, Salut ha informat dels percentatges de vacunació que hi ha entre els diferents grups d'edat. Així, la sots-directora general de Promoció de la Salut, Carmen Cabezas, ha actualitzat les dades en relació amb els percentatges de la setmana passada. 

D'aquesta manera, un 61,2% de les persones amb 80 anys o més ja haurien rebut la segona dosi de la vacuna. Tal com ha detallat Cabezas, s'han destinat més vacunes a posar la segona dosi en aquest grup d'edat.  Pel que fa al grup d'entre 70 i 79 anys, del 2,2% es passa al 4,2%, mentre que del grup de persones de 60 a 69 anys es passa del 0,7% al 3,5%. Un increment similar al del grup d'entre 60 a 65 anys, que passa del també 0,7% al 4,5%.

cobertura campaña vacunacion catalunya salut TUIT

Cobertura de vacunació / Salut

Vacunes per a aquesta setmana

Segons ha confirmat aquest dilluns Salut, a Catalunya toquen aquesta setmana 280.000 vacunes de Pfizer, 30.200 de Moderna i 16.900 d'AstraZeneca. Cabezas ha puntualitzat aquest dimarts que la setmana passada van arribar 24.000 vacunes de Janssen i que se n'esperaven més per a aquesta setmana. Finalment, no s'han pogut complir les previsions inicials i n'arribaran només la meitat. En total, 20.700 dosis. 

 

 

Imatge principal: el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, i la consellera de Salut, Alba Vergés, conversant / Efe