Les hospitalitzacions per covid a Catalunya continuen de baixada. Després que els ingressos baixessin a 521 la setmana, la xifra ha caigut fins a 491 aquest dimarts. És important destacar que el Departament de Salut ha assegurat que hi ha un clar descens de les persones ingressades que tenen entre 70-79 anys i entre els majors de 80. D'altra banda, a les UCI dels hospitals catalans hi ha catorze pacients crítics — tres menys que la setmana passada. També cal esmentar que la mortalitat per covid es manté en nivells baixos, amb dotze defuncions en els últims set dies.

Respecte de l'expansió del virus, s'ha de dir que els contagis s'han mantingut estables durant l'última setmana: s'han diagnosticat 5.866 noves infeccions, tan sols 143 més que les 5.723 de dimarts passat — tot i que Salut ha actualitzat la xifra de fa una setmana i l'ha elevat a 6.120. Sigui com sigui, l'estimació de la taxa setmanal per covid també es manté estable amb 81 casos per 100.000 habitants i la variant òmicron continua representant gairebé el 100% de les mostres seqüenciades. Recordem que recentment s'ha alertat de noves variants d'òmicron (les BQ.1 i BQ.1.1), que representen gairebé un 27% de les mostres. Els experts com Antoni Trilla havien augurat un augment més significatiu de casos de covid durant aquestes setmanes.

💉 Vacuna de la grip 2022 a Catalunya: com demanar cita prèvia, efectes secundaris, quarta dosis...

La cobertura de la vacunació completa contra la covid-19 ha crescut fins al 53% entre els majors de 80 anys, mentre que és del 25% si es comptabilitzen totes les persones de 60 anys o més. Recordem que ja s'està vacunant els majors de 60 amb la segona dosi de reforç o quarta dosi, de manera simultània amb la vacuna de la grip. Al respecte, la cobertura de la vacuna de la grip és molt similar: un 53% entre els majors de 80 anys i d'un 27% entre els de 60 anys o més.

Les xifres que difon el Departament de Salut cada dimarts són sobre la incidència del conjunt d'infeccions respiratòries agudes (IRA), entre les quals s'inclou la covid. Així, el nombre total de malalties IRA detectades ha estat de 38.898. Entre els virus respiratoris circulants, el més freqüent continua sent el rinovirus o refredat comú (al qual pertanyen el 25,1% de les mostres), seguit del SARS-CoV-2 (14,9%), el de la grip (7,6%), el virus respiratori sincitial o sinicicial (que afecta pulmons i vies repiratòries dels nens — 6,2%) i el parainfluenzae (que afecta les vies respiratòries altes i baixes — 5,1%).