Els tests d'antígens es podran comprar a la farmàcia sense recepta la setmana vinent. La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha anunciat aquesta tarda que el Consell de Ministres de dimarts vinent aprovarà el Reial decret que ha de possibilitar la venda d'aquest test ràpid d'autodiagnòstic sense haver de passar pel metge abans, segons informa EuropaPress. 

Darias ha informat de la mesura a la Comissió de Sanitat i Consum de Congrés dels Diputats i l'ha justificat  en la necessitat "d'augmentar la capacitat diagnòstica per identificar de manera ràpida els positius, fins i tot quan són asimptomàtics" arran de l'augment de casos que ha provocat la cinquena onada. En aquest sentit, ha reconegut que l'exigència d'una recepta constitueix "una barrera".

Què són els tests d'autodiagnòstic?

Els tests d'antígens d'autodiagnòstic són de venda exclusiva en farmàcies, però actualment és necessària una recepta mèdica per a poder-los comprar. Estan recomanats en els 7 primers dies des de la infecció o en els 5 primers dies des de l'aparició de símptomes. Tenen entre un 97% i un 90% d'especificat, és a dir, la capacitat de reconèixer un marcador específic d'una malaltia. Tenen un preu que ronda els 8 euros.

Els tests ofereixen resultats en un període entre 15 i 20 minuts. En cas que el resultat sigui positiu cal començar immediatament l'autoaïllament i contactar amb els serveis de salut de la comunitat autònoma.

Aquestes proves poden complementar altres mètodes de diagnòstic, però en cas de sortir un resultat negatiu aquest no té per què ser real.  El test pot donar un fals negatiu, ja que té una sensibilitat menor que una PCR i pot no reaccionar si la càrrega viral és baixa, cosa que es produeix en els dies inicials o finals de la infecció. Per aquest motiu, el ministeri de Sanitat reclama no deixar de banda les mesures de seguretat si existeix la sospita de contagi.

Reduir la pressió assistencial dels centres sanitaris 

El Reial decret llei va rebre el passat divendres el preceptiu dictamen positiu del Consell d'Estat. El borrador de la norma destaca que la generalització d'aquest mètode de diagnòstic reduirà la "pressió assistencial dels centres sanitaris" i "permetrà la identificació ràpida dels casos sospitosos de ser positius"

"Tenint en compte que l'exigència de prescripció per a la venda a el públic d'aquests productes constituiria una important barrera per al seu ús, és convenient incloure'ls entre els productes d'autodiagnòstic exceptuats de la necessitat de prescripció per a la seva adquisició en farmàcies", explica el ministeri de Sanitat al text.

 

Imatge principal, una dona se sotmet a un test d'antígens d'autodiagnòstic / ACN