En plena reculada en el retorn a la normalitat postpandèmica, el Govern de la Generalitat treballa per aixecar cap, intentant evitar que els passos enrere pel que fa a la covid interfereixin en l'acció de govern. A la reunió d'aquest dimarts, l'executiu encapçalat per Pere Aragonès ha validat les línies mestres del pla de govern, que fixa les prioritats de cara a la legislatura. A falta de concreció, el focus informatiu ha seguit posat en les noves mesures anunciades fa 24 hores i en les que podrien arribar en els propers dies. La més rellevant, la possibilitat de tornar a decretar un toc de queda, com ha fet el govern valencià, en els municipis on la incidència de la covid és més greu. 

Sense l'estat d'alarma, la decisió sobre la imposició del confinament nocturn ha de comptar amb l'autorització del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. És per això que el gabinet jurídic de la Generalitat estudia la resolució emesa per la justícia del País Valencià, que avala el toc de queda decretat en 32 municipis d'aquell territori a partir d'avui, entre la una de la matinada i les sis del matí, "per si s'ha de fer el pas d'aplicar-lo". "És cert que el Tribunal Superior de Justícia de València aplana el camí, i està sobre la taula", ha explicat la portaveu, Patrícia Plaja. La previsió és que l'informe jurídic del Govern estigui enllestit aquest mateix dimarts. Serà llavors quan es tornarà a fer una reunió extraordinària del comitè covid per prendre la decisió final. 

El President de la Generalitat, Pere Aragonès, ha encapçalat aquest matí la reunió setmanal del Consell Executiu   Paco J. Muñoz
Imatge de la reunió del consell executiu, aquest dimarts / P. J. Muñoz

Restriccions en vigor el cap de setmana

La pregunta és per què el Govern no va aprofitar ja ahir per sol·licitar el toc de queda al TSJC, com sí que ha fet amb altres mesures que afecten drets fonamentals, com la limitació del nombre de persones que es poden reunir. L'argument de la portaveu ha estat que així com aquestes darreres mesures ja s'havien demanat amb anterioritat al TSJC, en el cas del confinament nocturn no s'havia donat la circumstància i per tant "s'ha de ser molt curós". En qualsevol cas, les restriccions comunicades aquest dilluns encara no han entrat en vigor, perquè estan pendents del vistiplau judicial, que pot trigar tres dies. La previsó del Govern és que com a molt tard el cap de setmana, la matinada de divendres a dissabte, ja siguin efectives.  

Evitar botellons

Aquest mateix migdia, els consellers de Presidència, Interior i Salut s'han reunit amb el món local, que ha manifestat la seva incomoditat perquè entenen que el govern els trasllada a ells la responsabilitat d'evitar que hi hagi concentracions de gent en espais públics, especialment botellons i festes, un cop es tanquin les activitats a partir de les 00.30. "Es demana als ajuntaments un esforç", ha admès Plaja, que ha avançat que s'activaran dispositus conjunts de policia local i Mossos d'Esquadra. Amb tot, ha deixat clar que cal "ser realistes". "No es pot posar una patrulla a quilòmetres de platja, a tots els parcs i a tots els espais que poden ser ocupats a partir de les 00.30". És per això que apel·len a "la responsabilitat ciutadana". 

En paral·lel, des del govern català recorden que no és competència seva decretar l'ús obligatori de mascareta, però insisteixen a demanar que "la població catalana faci un canvi de xip, com si estiguéssim abans del 26 de juny". L'executiu prega a la ciutadania que es posi la mascareta també a l'exterior. "Les dades són més que pèssimes. Toca fer passos enrere". 

A la imatge principal, Aragonès, Puigneró, Vilagrà i Alsina camí de la reunió de l'executiu. / P. J. Muñoz