Un home de 80 anys i amb la pauta de vacunació completa ha mort a l'Hospital de Bellvitge, segons ha explicat el cap del Servei de Medicina Intensiva del centre, Rafael Mánez, en una entrevista a TV3. Es tracta del primer cas d'aquesta mena del que es té constància a Catalunya. 

Máñez ha assenyalat que és un cas excepcional, ja que el pacient havia desenvolupat un nivell baix d'anticossos després de la vacunació. El doctor ha remarcat com és de singular el cas d'aquest pacient que va morir la setmana passada, el qual no ha d'infondre por respecte a la vacunació. 

Tot i això, ha aprofitat per recordar que la vacunació no és garantia de no infectar-se sinó una manera d'evitar patir unes formes greus de la malaltia. Máñez ha advertit que en la situació epidemiològica en la qual ens trobem ara mateix, els ciutadans que "no s'ha vacunat per sobre de 50 anys" són els que "constitueixen el màxim risc", segons recull Efe. 

 

Hospital de Bellvitge coronavirus EFE

Mig centenar de treballadors de l'hospital de Bellvitge estan de baixa per la Covid / Efe

Risc entre sanitaris

El doctor Rafael Máñez ha exemplificat amb el seu propi centre la funcionalitat de les vacunes en el personal sanitari. Actualment, a l'Hospital de Bellvitge hi ha mig centenar de sanitaris de baixa per positiu de la Covid, malgrat que prop de 45 tenen la pauta completa de vacunació. Això no implica que la vacuna no funcioni sinó que ha esmorteït el possible cop que els suposaria un infecció de coronavirus.  

És una situació similar a la que ha explicat Álex Soriano, cap del Servei de Malalties Infeccioses de l'Hospital Clínic, on el personal sanitari està sent infectat per la Covid tot i comptar amb la vacuna. La majoria dels professionals afectats es van contagiar fora de la feina. Per aquesta raó la institució ha començat a oferir vacunes a fills joves de personal sanitari, per evitar més baixes per positius. Es tracta d'una mesura que pretén "garantir que tot el personal està a disposar", segons Soriano. 

Hospitals al límit

La cinquena onada de la pandèmia s’està instal·lant als hospitals catalans. Fins fa poc es considerava que la nova onada tenia un baix efecte sobre el sistema sanitari, ja que només es comptava la càrrega sobre les UCI o els nous ingressos. Mentre l’Atenció Primària es dessagnava lentament, el consol de registrar pocs ingressos cada dia donava ales a l'optimisme. Ara, la situació comença a preocupar. Hi ha prop d'un miler de pacients ingressats per Covid a Catalunya, 104 més que el dia anterior, i 182 pacients a les UCI, 22 més que en la jornada anterior.

 

Imatge principal: Un sanitari atent a un pacient de coronavirus a l'UCI / Efe