Com va declarar ahir el conseller de Salut, les dades a Catalunya són “més que pèssimes”, i el dia d’avui no és una excepció. En les darreres hores s'han registrat 8.585 nous contagis. Es torna així a la tendència de la setmana passada, amb més de 8.000 nous contagis diaris. Cal tenir present que la xifra de més de 8.500 contagis es dona en un context on s'ha decidit deixar de fer testos als contactes estrets que són asimptomàtics, per tant és molt possible que les altres xifres de contagis que s'exposen dia a dia siguin més altes. 

El grup d'investigadors Biocomsc ha assegurat que el nombre de casos setmanals detectats a Catalunya ja és el més gran de la pandèmia, amb una positivitat molt elevada. Actualment, el percentatge de positivitat de les proves que es realitza se situa en el 18,59%.

La resta d'indicadors segueixen quotes altes. El risc de rebrot ha baixat lleugerament i se situa en els 1.399 punts. L'Rt ha passat d’1,93 a 1,54. I la incidència acumulada a 14 dies també creix, fins als 930,74 casos. 

Nous pacients a l’hospital 

La pressió als hospitals comença a superar l’Atenció Primària per colar-se en els llits d’ingressats i les UCI. Ahir es va arribar als 1.058 pacients ingressats per Covid. A més, s'ha arribat als 209 ingressats a les UCI, una dada preocupant en plena cinquena onada. 

Com va recordar ahir el conseller, l’augment de contagis entre els joves està fent que canviïn els perfils de les persones que acaben a les UCI. "Una de cada quatre persones ingressades a les UCI té menys de 40 anys", va subratllar, i va explicar que l'edat mitjana dels pacients ingressats a les unitats de cures intensives és ara de 50 anys. Fins ara era de 63 anys. 

Per altra banda, la mortalitat es manté en els nivells més baixos de tota la pandèmia. En les últimes jornades es registraven entre cap o 3 defuncions, ahir va haver-hi un lleu repunt i s'han notificat 5 morts.

Pressió sobre la campanya de vacunació 

La campanya de vacunació és un dels grans escuts per a la població davant de la cinquena onada. Des de la setmana passada Salut va advertir que prioritzaria administrar segones dosis a la població, per tal que més persones comptin amb la pauta completa. D’aquesta manera fa dies que podem observar com el nombre de segones dosis és més alt que el de primeres. En el cas d’ahir van ser 26.661 primeres dosis i 56.889 segones. 

Actualment a Catalunya ja hi ha 3.732.580 persones amb la pauta completa, un 47% de la població. Les dades de la campanya de vacunació segueixen sent positives, però des de Salut han advertit que a partir d'aquesta setmana arribaran menys dosis, una circumstància que ja estava prevista.

Noves mesures

Davant de la preocupant situació de la Covid a Catalunya, ahir es van anunciar noves mesures per pal·liar la cinquena onada de la pandèmia. El Procicat ha determinat que les trobades han de tenir un màxim de 10 persones, si no són de la bombolla familiar. Els aforaments en comerços, activitats culturals, actes religiosos o en equipaments esportius hauran de ser del 70%. També es fixa l'hora límit de totes les activitats a les 00.30 hores. Unes mesures que afecten els festivals d’estius, sobre els quals hi ha hagut molt debat després de les imatges que van deixar el Cruïlla o el Canet Rock

S’ha demanat als ajuntaments que des de les 00.30 h fins a les 6 h es restringeixi l'accés a tota mena d'espais públics com parcs o platges on es puguin fer trobades. A més, no es podrà menjar ni beure a la via pública. 

L’ombra del toc de queda

Per ara s’ha descartat el toc de queda, però no s’ha eliminat permanentment la mesura dels plans del Govern. El president Pere Aragonès ha demanat un informe detallat al respecte per “si arriba el moment” en què s’hagi d’aplicar un nou toc de queda. Malgrat tot, Argimon va recordar aquest dilluns que la situació no és la mateixa de fa un any, quan aquesta limitació horària va entrar en vigor. 
 

Imatge principal: Un home es retira la mascareta a la via pública / Carlos Baglietto