La pandèmia de la Covid-19 continua causant estralls a l'Índia. Una mostra de la magnitud de la crisi sanitària que viu el país asiàtic és l'elevat nombre de casos que es comptabilitzen diàriament, que representen el 40% del total de diagnòstics positius que es registren al món, segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS). Aquest dijous ha batut, un dia més, un nou rècord d'infeccions amb gairebé 380.000 contagis i 3.600 morts al dia.

El país asiàtic va notificar 379.257 nous contagis en les últimes 24 hores, el que eleva el total fins als 18,3 milions i el manté com la segona nació més afectada per la pandèmia només per darrere dels Estats Units, va informar el Ministeri de Salut indi. A més el nombre diari de morts va augmentar fins als 3.645, un nou màxim en aquesta segona onada de la pandèmia al país, que amb un total de 204.832 morts situen l'Índia com la quarta nació amb més defuncions només per darrere dels Estats Units, el Brasil i Mèxic.

Barris tancats a causa de la Covid-19 Bangalore India Efe

Barris tancats per la Covid a Bangalore / Efe

Nova variant

El cert és que una nova variant del coronavirus circula per l'Índia, la seva expansió és exponencial i suposa el 50% dels casos detectats en algun Estat, com el de Maharashtra, que en les últimes 24 hores va superar per primera vegada la barrera dels 1.000 morts diaris i va registrar un total de 63.309 nous casos. La variant índia —B.1.617— es va identificar per primera vegada a la tardor de l'any passat, i preocupen tres mutacions. El gran problema és que l'Índia lluita gairebé a cegues contra les noves variants, ja que amb prou feines seqüencia el genoma de l'1% dels casos positius.

La variant índia ha arribat ja a 19 països. Es tracta majoritàriament de casos aïllats, persones que han viatjat al país asiàtic. Precisament a Espanya s'investiga un possible primer cas al País Valencià. Es tracta d'una dona amb coronavirus, la germana de la qual va viatjar a l'Índia recentment. L'OMS ha advertit que aquesta nova variant podria ser més contagiosa i escapar en part a les vacunes. Ara per ara, no obstant això, l'ha descrit com a "variant d'interès" i no com a "variant preocupant".

El drama de l'oxigen

El ràpid avenç del coronavirus al país asiàtic ha provocat una crisi d'oxigen als hospitals per tractar pacients greus de coronavirus que va despertar el compromís internacional per a l'enviament de material mèdic. Així han arribat subministraments sanitaris del Regne Unit, Estats Units, Xina i de diversos països de la Unió Europea.

Els esforços per aconseguir oxigen al país són ingents. Així, la companyia japonesa Suzuki Motor ha anunciat el tancament temporal de les seves tres plantes a l'Índia per destinar l'oxigen fet servir a la producció de vehicles a pacients de Covid. "En la situació actual, creiem que tot l'oxigen disponible s'ha de fer servir per salvar vides", han afirmat l'empresa.

 

Imatge principal, una dona amb màscara davant d'unes bombones d'oxigen en l'Índia / Efe