Mai no és tard per començar a fer exercici físic. A qualsevol edat els beneficis que produeix en el nostre organisme són excel·lents. Ho demostra un nou estudi publicat a la revista Frontiers in Physiology que destaca que, fins i tot si mai no s'ha practicat activitat física anteriorment, a qualsevol edat, el cos té la mateixa capacitat de desenvolupar massa muscular.

L'estudi

La investigació ha estat desenvolupada per un equip d'experts de la Universitat de Birmingham al Regne Unit, en la qual es va comparar la capacitat per desenvolupar múscul de dos grups de persones. Un primer grup era de majors de 60 anys que feien exercici almenys dues vegades per setmana durant almenys 20 anys, i l'altre estava format per persones de la mateixa franja d'edat que no havien tingut una rutina d'entrenament constant. Els investigadors van poder comprovar que ambdós grups tenien les mateixes capacitats per desenvolupar múscul com a resposta a l'activitat física.

Córrer

 

Com començar

Una qüestió important és per on haurien de començar els principiants si volen començar a fer exercici regularment. Els experts diuen que cal començar a fer l'activitat física de forma lleugera i d'anar progressant lentament i sistemàticament, agregant dificultat a poc a poc al llarg de diversos mesos. Al principi, és normal cansar-se, sentir-se insegur i voler abandonar. Per això és adequat, primer, anar a un metge abans de realitzar l'exercici i, quan sigui possible, treballar amb un entrenador.

 

Sobretot els que ja han passat els 60 anys, les persones més grans, són conscients dels beneficis que reporta l'exercici però tenen por de patir una lesió, especialment si ja pateixen una patologia preexistent, com la hipertensió, l'artrosi o el mal d'esquena.

Una persona de 40 anys pot començar a una intensitat més alta o fer més exercici cardiovascular perquè la freqüència cardíaca màxima disminueix amb l'edat. No és el mateix fer-ho als 60 o 70, però això no vol dir, com el demostra l'estudi, que a aquestes edats no puguin beneficiar-se de l'activitat física.

En aquests casos, no cal passar-se una hora al gimnàs, ni fer una sèrie d'exercicis complicats, sinó més aviat practicar una activitat lleugera com caminar, muntar en bici o nedar i desenvolupar un hàbit. En la constància està el veritable secret. Una vegada s'ha creat l'hàbit, ja es poden variar altres paràmetres com la durada o la intensitat. La clau està en anar progressant lentament.

Tampoc un no s'ha d'atabalar per la durada, perquè els estudis han demostrat que tres sessions d'exercici de 10 minuts tenen els mateixos beneficis que una sessió contínua de 30 minuts.

 

Bicicleta

L'Organització Mundial de la Salut assegura que per als adults, l'activitat física consisteix en activitats recreatives o de lleure, desplaçaments (per exemple, passejos a peu o amb bicicleta), activitats ocupacionals (és a dir, feina), tasques domèstiques, jocs, esports o exercicis programats en el context de les activitats diàries, familiars i comunitàries. Com a mínim 150 minuts setmanals d'activitat física aeròbica, d'intensitat moderada, o bé 75 minuts d'activitat física aeròbica vigorosa cada setmana, o bé una combinació equivalent d'activitats moderades i vigoroses.

Finalment, és molt recomanable realitzar una planificació adequada, establint objectius realistes segons les possibilitats de cada un, buscar-se una companyia si és possible i ser constant.