Un altre passaport Covid per poder viatjar. La ministra d'exteriors espanyola, Arancha González Laya, ha anunciat que ja estan negociant amb el Regne Unit per crear un passaport sanitari "en paral·lel a les discussions" que mantenen amb els socis de la Unió Europea sobre aquest document de viatge. Com el de la UE, podria identificar les persones vacunades i permetre'ls viatjar.

La ministra ha avisat que la futura aprovació del passaport Covid-19 a la UE "no significa que es posi automàticament en marxa", sinó que s'activarà quan hi hagi "una massa crítica de vacunats" a Espanya i quan es puguin "reobrir fronteres". "Cap a l'estiu", ha apuntat, sense concretar dates.

El passaport Covid de la UE

El passaport amb què treballa la UE serà gratuït i les dades apareixeran en la llengua oficial del país i en anglès. A més, tant el format digital com el format paper hauran de tenir un codi de barres que en permeti la lecturaAixò sí, el passaport contemplarà només les vacunes aprovades per l'EMA, que de moment són quatre –Pfizer, Moderna, AstraZeneca i Janssen–. González Laya ha defensat que la UE hauria de buscar un "sistema únic" amb els països de l'OCDE, on hi ha Regne Unit, Estats Units o el Canadà.

Els líders europeus es reuneixen aquest dijous telemàticament per decidir si donen llum verda definitivament al passaport Covid-19, que podria estar llest al juny. González Laya ha assegurat que el govern espanyol ja treballa en la part tecnològica del nou sistema de mobilitat.

El turisme i la mobilitat en temps de Covid-19

Aquest dilluns, la Comissió Europea ha demanat més "coherència" en les mesures que s'apliquen dins del territori estatal i amb altres països de la Unió Europea. De cara a les vacances de Setmana Santa, el govern espanyol ha pactat el tancament perimetral de les comunitats autònomes per limitar al màxim els desplaçaments i intentar frenar la transmissió del coronavirus. Tot i això, aquestes restriccions no s'apliquen a les Illes Balears ni Canàries, ni tampoc a la frontera que amb la resta de la Unió Europea

González Laya ha reconegut el sentiment de "greuge" que tenen alguns ciutadans que veuen com alemanys o francesos poden anar a les illes Balears mentre ells no poden sortir de la seva comunitat autònoma. "Cada regió adopta les mesures que li semblen millors", ha defensat, recordant que tots els viatgers que arriben a l'estat passen controls sanitaris.