El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), Fernando Simón, espera que la població "entengui" els riscos als quals s'exposa durant les vacances de Setmana Santa. N'ha parlat en una entrevista al programa 'Lo de Évole', on ha subratllat que cal complir les restriccions fixades.

De no ser així, alerta que "el punt de partida" del sistema assistencial és "pitjor" que el de la segona onada. "Estem en un nivell d'ocupació similar a les UCI, si tornem a començar de nou, el risc de col·lapse serà més gran", ha recordat. En aquest sentit, Simón es mostra optimista perquè creu que "la gent respondrà", això sí, insisteix que es tracta d'una "responsabilitat compartida".

El portaveu sanitari ha recordat que cal ser "prudents" fins que s'acabi la pandèmia i ha admès que s'hauria pogut ser "més estricte" per Nadal. "La gran part de la població compleix, el problema és que hi ha gent que no vol o pot complir, i que s'exposa a un major risc generant nuclis de transmissió que després es multipliquen", ha apuntat.

Fernando Simón - Efe

El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón / EFE

Això sí, Simón ha mantingut la seva posició respecte al gruix de persones vacunades a l'estiu, un 70%. També ha defensat que durant el mes d'abril "s'incrementaran" les vacunacions. Un fet que el porta a pensar que en un mes i mig la situació serà "més bona", tot i que no elimina el "risc" d'una quarta onada.

Un any de l'inici de la pandèmia

A l'entrevista, Simón ha reflexionat sobre la gestió de la pandèmia que s'ha fet a l'estat espanyol. El director del CCAES ha recordat que quan es va diagnosticar el primer cas, la transmissió estava "controlada", i que va ser a partir de situació al nord d'Itàlia, quan es va canviar la "percepció" del risc. A partir de llavors, assegura, la feina dels professionals es va centrar en "entendre" la informació que tenien d'una malaltia "nova".

Simón s'ha referit també a la manca d'equips de protecció dels professionals, que va portar a moltes persones a treballar sense la protecció necessària. "Hi ha estocs que són necessaris, i Espanya haurà de disposar d'una producció pròpia mínima d'alguns productes", ha apuntat.

La Covid a l'Estat

Les darreres dades sobre la Covid a Espanya, que són de divendres passat, van registrar 5.348 nous positius de Covid-19, fet que deixava la xifra global en 3.183.704 des de l'inici de la pandèmia, el març de l'any passat.

Pel que fa a les defuncions, n'hi va haver 173 de noves, i això deixa la xifra total és de 72.258. Madrid encapçalava els contagis en els últims 7 dies amb 7.186 casos, seguida de Catalunya amb 5.381. Per darrere, Andalusia amb 4.723 i el País Basc amb 1.860. Des de l'inici de la pandèmia, Madrid és on més contagis s'han acumulat, amb 601.592 casos. Just després se situa Catalunya amb 514.156. Els segueix Andalusia amb 488.872.

El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón / EFE