Toc d'atenció a Espanya per les restriccions en els viatges. La Comissió Europea ha demanat aquest dilluns a Espanya més "coherència" en les mesures que s'apliquen dins del territori estatal i amb altres països de la Unió Europea. 

"La recomanació (proposada per la Comissió i adoptada pels estats de la Unió) diu clarament que, atès que la transmissió i risc és similar per als viatges domèstics i els transfronterers, els Estats membres haurien d'assegurar coherència entre les mesures aplicades als dos tipus de viatge", ha expressat el portaveu de Justícia de l'executiu comunitari, Christophe Wigand.

Les restriccions a Espanya pel turisme intern i estranger

En una roda de premsa a Brussel·les, Wigand ha dit en resposta a una pregunta sobre la situació a Espanya que no volia fer comentaris "específics" sobre aquest cas, però ha afegit l'explicació de la posició de la Comissió pel que fa als desplaçaments dins dels Estats membres i entre ells.

De cara a les vacances de Setmana Santa, el govern espanyol ha pactat el tancament perimetral de les comunitats autònomes per limitar al màxim els desplaçaments i intentar frenar la transmissió del coronavirus. Tot i això, aquestes restriccions no s'apliquen a les Illes Balears ni Canàries, ni tampoc a la frontera que amb la resta de la Unió Europea, ja que sí que es permeten viatges no essencials amb origen o destinació a altres països de la UE.

Les restriccions de la UE contra la Covid-19

"La llibertat de circulació dins de l'espai sense fronteres Schengen és un dret fonamental dels europeus sobre el qual té competències la Unió Europea, no així sobre les mesures que cada país decideixi adoptar dins del seu territori per contenir la pandèmia", ha indicat el portaveu.

En aquest sentit, Wigand ha recordat que Brussel·les demana, des que el virus va arribar a la UE fa més d'un any, que es tingui en compte "la situació regional més que la situació nacional" a l'hora de dissenyar les estratègies. D'aquesta manera, la Comissió Europea defensa adaptar les mesures a la situació epidemiològica per regions, que poden incloure espais de diversos territoris, en lloc de seguir un patró per als Estats membres, alhora que manté que el tancament de fronteres no és una solució efectiva per al control de la pandèmia.

Recentment, l'Executiu comunitari ha advertit a diversos països, entre ells Alemanya i Bèlgica, per prohibir desplaçaments no essencials fora dels seus territoris perquè ho considera desproporcionat i els ha emplaçat a optar per mesures més ajustades.

 

Imatge principal: Turistes alemanys arriben a l'aeroport de Mallorca. / Europa Press