La variant delta té una presència cada vegada més alta a la Unió Europea. De fet, les autoritats europees creuen que a finals d'agost ja serà la dominant entre els 27. En aquest context, aquest dijous 1 de juliol entra en vigor el certificat digital Covid de la UE, una eina digital que vol protegir i garantir la llibertat de moviment per a tots els ciutadans europeus, és a dir, perquè es pugui viatjar tot i que encara estem en pandèmia. A partir d'ara, serà obligatori per viatjar entre els països membres. 

Com funciona?

El certificat digital permetrà que les persones que el tinguin puguin entrar lliurement sense estar sotmeses a restriccions com quarantenes o proves Covid en arribar. No tothom, però, podrà tenir el certificat. Per poder-hi accedir o disposar-ne caldrà complir alguna d'aquestes tres condicions: 

  • Estar vacunat contra la Covid-19
  • Tenir una prova recent de Covid amb resultat negatiu

  • Haver superat la Covid-19

Les persones que compleixin un d'aquests tres requeriments podran obtenir de manera gratuïta el certificat, en format digital o en paper. Aquest estarà en la llengua nacional i en anglès, i tindrà un codi QR amb el qual en qualsevol país on es viatgi es podrà accedir a la informació del viatger. El certificat té l'objectiu de facilitar els viatges entre els estats membres i, sobretot, el turisme d'aquest estiu. 

Com es podrà obtenir?

El document es pot tramitar a través del portal La Meva Salut, sempre que es compleixin les condicions exposades: estar vacunat, acreditar haver passat la Covid-19 amb una prova diagnòstica PCR positiva feta, com a mínim 11 dies abans del resultat positiu.

El tràmit està disponible als apartats d'“Informes i resultats” i també de “Vacunes i certificat Covid digital de la UE”. Un cop feta la gestió, s'obtindrà un document digital en format PDF amb un codi QR que conté la informació essencial, així com la signatura digital per comprovar l’autenticitat del certificat i que podreu imprimir en paper si fos necessari.

Què passa si un estat membre imposa quarantena?

Els Estats tindrien competència per imposar quarantenes o proves per poder entrar. Si un estat membre segueix exigint als titulars d'un certificat digital verd sotmetre's a quarantena o a una prova de detecció del virus, haurà de notificar a la Comissió Europea i a tots els altres estats membres la seva decisió. A més, caldrà que la justifiqui. Aquests últims dies hi ha hagut soroll al respecte. El primer ministre grec, Kyriakos Mitsotakis, ha rebutjat les crides d'Angela Merkel perquè els turistes britànics hagin de fer quarantena quan arribin a la Unió Europea, fet que fa pensar que unes restriccions més dures o severes a Europa no acaben de lligar amb els plans d'estiu. Contràriament a Grècia, les Illes Balears sí que han demanat a Espanya que s'endurissin els controls per a turistes del Regne Unit, segons recull el mateix The Guardian. El motiu és per l'alt nivell d'infecció de la variant delta del coronavirus, que ha generat preocupació a les capitals europees, i de fet és això el que ha portat la cancellera alemanya, Angela Merkel, a demanar una quarantena comuna de tota la UE.

Mitsotakis, però, és plenament conscient de com aquest fet podria afectar l'economia grega, molt dependent del turisme. D'aquesta manera, en comptes de demanar una quarantena més exigent per als ciutadans britànics, el primer ministre grec demana accelerar el ritme de vacunació. "Els que han estat protegits, els que no han estat vacunats, estan en perill".

Malgrat que serà difícil arribar a una conclusió comuna en plena campanya d'estiu, és probable, segons recull el mateix diari, que s'imposin alguns mecanismes de prova en alguns països i que molts se centrin a permetre l'accés als que estiguin vacunats. 

 

 

Imatge principal: passaport amb certificat digital Covid / Unsplash