Conèixer un país sempre és més divertit i profund quan ho fas de la mà d'algú. Malgrat tot, no sempre és possible descobrir els secrets més ben guardats d'un indret amb algú que sigui del lloc que visites. Grècia no només és illes i turisme de sol i platja –tot i que ningú diu que no al descans sobre la sorra i un bany de sol–. Atenes és una de les capitals més antigues del món i hi viu el 40% de la població grega. Passejar-hi a ple estiu és una aventura per la calor que hi acostuma a fer. I no és pas d'estranyar perquè el país és famós per ser un dels llocs amb més dies de sol, més de 250 segons el portal Alux. Ara bé, menjar-se un souvlaki a les quatre de la tarda sota el bat de sol, potser no és de les coses que més il·lusió fan –menjar-se'l a l'ombra amb els ulls clavats a l'Acròpolis ja seria una altra història–.

Primera escena amb actors despullats

La pel·lícula grega Daphnis and Chloe (1931) conté la primera escena amb actors despullats de la història del cinema europeu. 

Tabús i mals d'ull

Grècia té nombrosos tabús i el mal d'ull és un d'ells. Se sap que és una font d'enveja i podria comportar desgràcies. Si no tens un talismà pots dir "skorda" –all– i escopir tres vegades. Tot i que per evitar problemes, és millor fer-se amb un talismà: l'ull que tot ho veu. 

mal d'ull unsplash

Kako Mati penjats dels arbres / Unsplash

Grècia i les illes

Grècia té prop de 6.000 illes, però només algunes estan habitades. De fet, una xifra que no és ben bé exacta en cap lloc. Alguns portals les xifren en un centenar, altres en prop de 200. El cas, però, és que cada illa té una cultura i un paisatge únics. Hi ha feina per anar-les descobrint. 

Divuit llocs declarats Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO

Setze d'aquests divuit llocs es basen en criteris culturals, com per exemple, el Temple d'Apolo, l'Acròpolis d'Atenes i la Ciutat Medieval de Rodas. Els dos últims (Mont Athos i Meteora), es consideren patrimonials per la seva importància cultural i natural. 

Una costa impressionant

És difícil trobar quilòmetres sense costa a Grècia. Segons el portal Cruise-tour, el país té més de 16.000 quilòmetres de costa. Per tant, visites l'illa que visitis o el continent, trobaràs vistes al Mediterrani. 

Kaloi Limenes, grecia unsplash

Kaloi Limenes, Grècia / Unsplash

Platges de diferents colors

No només hi ha quilòmetres i quilòmetres de platja, sinó que també hi ha colors diferents. Santorini és el lloc de les platges negres, blanques i vermelles. Les platges negres són pel passat volcànic.

El país de les olives (?)

Qui ha tastat les olives de Kalamata, és difícil que n'oblidi el seu gust i tacte –tot i que val a dir, que passa amb moltíssimes olives que coneixem molt bé a Catalunya–. Grècia produeix 2,2 milions de tones mètriques d'olives cada any. Els competidors directes són Espanya i Itàlia. Ara bé, per varietat d'olives, guanya Grècia, que segons el mateix portal, és el país amb més varietats del món. 

olivas unsplash

Diferents varietats d'olives / Unsplash

Més museus arqueològics que qualsevol altre país

Un dels museus més coneguts és el Museu de l'Acròpolis ubicat a Atenes. Però segons el portal Grecia.info, el país té més de 100 museus arqueològics i més de 50 museus d'art popular. 

El país dels io-ios

 El io-io –la joguina originària de dos discs de fusta– va ser inventada a Grècia. Es va inventar al voltant dels 500 aC i es creu que és una de les primeres joguines que es van crear. 

 

 

Imatge principal: Partenó / Unsplash