Les vacunes anti-Covid tenen una alta demanda. Alemanya, però, en té més d'un milió sense fer servir reposant en un magatzem perquè, segons detalla l'NBC News, la gent és reticent a posar-se-la. Alemanya ha administrat només el 15% de la vacuna d'Oxford i AstraZeneca que ha rebut, segons va informar el mateix ministeri de Sanitat alemany. Alguns funcionaris n'han culpat a les declaracions dels polítics i notícies no prou acurades que qüestionaven l'eficàcia de la vacuna. Altres assenyalen al pla de vacunació que no ha aconseguit convocar a prou gent per a ser vacunada. 

Les dades

I és que el desplegament de vacunes a la Unió Europea ha estat molt més lent que no pas als Estats Units o la Gran Bretanya. De fet, els líders dels 27 països es van reunir la setmana passada per trobar alguna manera per accelerar el procés davant l'arribada de les noves variants. Mentre que la UE ha posat unes 7 injeccions per cada 100 persones, els EUA n'han posat 20 i el Regne Unit 28.

En aquest sentit, però, qui té un nombre més elevat de vacunes posades són els EUA, 72,81 milions de dosis –tot i que segons l'Oficina del Cens i amb dades del 2020, al país hi viuen 328,2 milions d'habitants–. Seguidament, hi ha la UE amb 32,29 dosis posades –on hi viuen 446 milions de persones, segons Eurostat–. Seguidament, hi ha el Regne Unit amb 20,45 milions de dosis –66,65 milions d'habitants, segons l'Oficina Nacional d'Estadística– i Alemanya amb 5,91 milions de dosis posades –83,02 milions de persones, segons Eurostat–. Finalment, Espanya n'ha posat 3,61 milions –46,94 milions de persones, segons Eurostat–.

Si ens fixem en els percentatges i persones vacunades completament, la cosa canvia lleugerament. Els Estats Units són els qui tenen un percentatge més alt, amb un 7,1%, seguida per Espanya amb un 2,7%. Alemanya, té un total d'un 2,4% de població vacunada, el mateix percentatge que la UE. El Regne Unit té un 1,1% de la població totalment vacunada.  

Uns percentatges que canvien significativament si només es té en compte una dosi. Aleshores, és el Regne Unit qui lidera (29%), seguit dels EUA (14,5%), Espanya (5%) i Alemanya (4,6%).

El problema d'Alemanya (i d'Europa) amb les vacunes

Els EUA van confiar amb les vacunes desenvolupades pels seus gegants farmacèutics, Pfizer i Moderna i en van comprar grans quantitats. Unes vacunes que estan costant molt més d'arribar a Europa, que ha confiat més en la vacuna d'Oxford i AstraZeneca, mig britànica i mig sueca. Alemanya, però, va ser dels primers països a dir que no hi havia prou dades en assajos clínics que aquesta última vacuna sigui tan eficaç amb persones majors de 65 anys, bàsicament perquè no hi havia prou participants d'aquestes edats en els assajos. Però la restricció imposada ha fet que no s'hagi pogut vacunar tanta gent i a més, els estats alemanys que s'encarreguen de la campanya de vacunació, no han aconseguit convocar prou gent per a ser vacunada. 

Quines vacunes ha posat Alemanya

Tal com es pot veure a la gràfica, del total de vacunes administrades, Alemanya ha injectat 5,38 milions de dosis de la vacuna de Pfizer i BioNTech, 168,189 dosis de Moderna i 366,645 dosis d'Oxford i AstraZeneca. 

 

Imatge principal: un membre del personal sanitari sosté una vacuna anti-Covid / Efe