El Regne Unit segueix una campanya de vacunació contra el coronavirus diferent de la de Catalunya. L'estratègia és vacunar tanta gent com sigui possible amb una sola dosi. Així, un estudi finançat pel govern sobre avis que viuen en residències ha descobert que el seu risc d'infecció de Covid, sigui asimptomàtic o simptomàtic, ha disminuït en un 62% cinc setmanes després de rebre la primera dosi de la vacuna d'AstraZeneca o Pfizer. 

La investigació, de la qual es fa ressò The Guardian, mostra que aquells que es van infectar després de rebre la vacuna també poden tenir menys probabilitats de transmetre el virus, segons han demostrat les dades inicials. L'estudi, finançat pel departament de Salut, és clau perquè la majoria d'assajos clínics i estudis observacionals han avaluat l'impacte de les vacunes en les infeccions simptomàtiques. Ara bé, si les vacunes poden reduir les infeccions asimptomàtiques encara no està clar del tot, però sí que se sap que juguen un paper important en la propagació del virus.  

Com s'ha fet l'estudi

"És útil observar que les persones no tenen símptomes perquè el que es vol fer és reduir el nombre total de persones que s'han infectat", explicava al rotatiu l'autora de l'anàlisi, Laura Shallcross. Els investigadors han rastrejat més de 10.400 residents amb una edat mitjana de 86 anys, entre els mesos de desembre i març, comparant la quantitat d'infeccions que es desenvolupen en grups vacunats i grups que no ho estan i fent servir proves PCR mensuals. 

Ambdues vacunes han reduït el risc d'infecció d'aproximadament el 56% als 28-34 dies després de la primera dosi i un 62% als 35-48 dies. L'efecte es manté així durant, com a mínim, unes set setmanes, segons els autors. Malgrat tot, l'estudi encara no ha estat revisat. 

Les dades són rellevants perquè, tal com exposa el rotatiu, la gent gran ha estat exclosa de la majoria d'assajos de vacunes. I segons l'administració, també avala la decisió d'estendre els intervals de dosis més enllà del que s'ha estudiat als assajos clínics. 

A més, l'impacte beneficiós en la transmissió també s'ha vist reforçat per les troballes d'una càrrega viral més baixa a les proves positives posteriors a la vacunació; si es detecta menys material viral, implica un nivell més baix d'infecciositat, que està relacionat amb la transmissibilitat. 

Per què és important la troballa

Fins ara s'ha demostrat que les vacunes són segures per reduir el risc de malaltia greu o mort. Però no si també poden frustrar la propagació del virus. Una dada important, veient els problemes de distribució que hi està havent amb les vacunes i també sobre les possibilitats de fer front a noves variants que vagin apareixent. 

 

 

Imatge principal: una caixa amb vials de la vacuna d'AstraZeneca / Efe