Hi ha països que han gestionat millor que altres la crisi del coronavirus. El cas és que la Covid ja ha deixat més de 124 milions de persones infectades pel virus i 2,73 milions han perdut la vida. No hi ha una estratègia clara per saber què pot resultar o que pot contribuir a tenir la pandèmia sota control. Ara bé, Jane Corbin, del programa BBC Panorama, ha fet un seguiment exhaustiu de la gestió de la crisi del coronavirus i n'ha tret algunes conclusions. D'aquesta manera, algunes claus estan en l'acció ràpida del control de fronteres, proves, seguiment i localització de casos, assistència social i lideratge i bons missatges cap a la població per fer-los conscients de la situació del moment. 

Preparació

Corbin recorda el que va fer Corea del Sud quan es van detectar els primers casos i es van posar en marxa els primers avisos. Les autoritats van poder aplanar la corba de l'epidèmia ràpidament, sense tancar negocis ni implementar restriccions més estrictes a escala nacional. 

Proves, seguiment i rastreig

La majoria de països de l'est d'Àsia van començar a rastrejar casos el gener del 2020. Es van començar a fer tests sense ni tan sols haver de passar a les instal·lacions dels hospitals i es tenien els resultats en quatre o cinc hores. A més, un equip de seguiment i localització feia el seguiment de cada cas sospitós. 

Es tenia accés a dades de les targetes de crèdit i també del telèfon mòbil. A més, hi havia un monitoratge de districte, segons recull la mateixa BBC. El nombre total de morts a Corea del Sud per coronavirus és de 1.707 persones. Segons el Banc Mundial, amb dades del 2018, el país té una població total de 51,64 milions d'habitants. 

Ajudes per fer quarantenes

Un fet que ha ajudat a contenir el coronavirus és que la gent s'hagi pogut quedar a casa. Així ho explicava Usha Kumari, treballadora de la salut comunitària a Kerala, a l'Índia. El seu paper principal ha estat que tots els que haguessin d'aïllar-se ho poguessin fer. Ha anat a comprar, ha recollit medicines i tot el que es pogués necessitar perquè no haguessin de sortir de casa. 

Així, amb una població de 35 milions de persones, Kerala va passar de tenir el nombre més gran de casos de l'Índia el març del 2020 a tenir una de les taxes de morts més baixes del món, segons recull la cadena britànica. 

Protegir la gent gran

A la ciutat de Tübingen, a l'estat de Baden Württemberg, a Alemanya, es van començar a fer proves a les residències de la gent gran al mes d'abril. L'objectiu era evitar infeccions del virus i permetre l'entrada de visitants. 

Tal com recorda la BBC Mundo, l'alcalde de la ciutat, Boris Palmer, tenia com a propòsit oferir una protecció especial per als més vulnerables. Segons ressalta, s'havia vist l'impacte del virus a Itàlia i Espanya en el grup demogràfic de més edat.

D'aquesta manera, es va fer servir el pressupost local per prioritzar l'atenció i el suport a la població de gent gran de la ciutat.

Estratègia de vacunació 

Més de 26 milions de persones han rebut, com a mínim, una dosi de vacuna contra el coronavirus al Regne Unit. El líder de la campanya, però, és Israel, tot i que cal recordar, però, que aquestes dades es deuen en bona part a un acord a què va arribar amb la farmacèutica Pfizer de vacunes a canvi de dades.

En aquest context, destaca Xile, que té el segon percentatge més important del món en població vacunada completament, concretament el 15,6% de la població totalment vacunada –el país té 18,73 milions d'habitants, segons dades del Banc Mundial–. Xile va negociar amb diverses farmacèutiques la compra de vacunes gairebé des dels primers mesos de la pandèmia, fet que va facilitar que pogués accedir a diferents vacunes que posteriorment han estat autoritzades, segons recull un article de la BBC Mundo. Tal com assenyala un article d'Euronews, a mitjans de l'any passat el país ja havia garantit més de 30 milions de dosis de diversos laboratoris.

 

 

Imatge principal: un membre del personal sanitari realitza un test de detecció pel coronavirus a l'Índia / Efe