ÚLTIMA HORA | Segueix el minut a minut del conflicte Rússia - Ucraïna

Tot i que la covid manté una tendència a la baixa i la sisena onada ja sembla cosa del passat, els experts alerten que no podem abaixar la guàrdia, ja que retirar totes les restriccions contra la pandèmia podria implicar una setena onada. Amb una gran quantitat de població contagiada per la variant òmicron i també una taxa molt alta de vacunats, sembla que ha arribat el moment de gestionar la pandèmia d'una altra manera, la coneguda com a "nova normalitat", però els metges recorden la importància de mantenir determinades mesures per evitar que el virus torni a créixer i provoqui una altra onada de la pandèmia amb les infeccions i les morts que això comporta. 

L'encarregat de donar les males notícies ha estat el portaveu de la Soceitat Espanya de Metges de Família i Metges Generals, Lorenzo Armenteros, que ha puntualitzat que aquesta advertència es deu a l'experiència amb la covid d'altres països propers. Concretament, ha parlat del Regne Unit i Dinamarca, on s'ha demostrat que amb l'eliminació de les mesures de seguretat, existeix el risc d'una setena onada. "Podem córrer aquest risc perquè en tots dos països els casos s'han disparat en la mesura que es va proposar la relaxació", ha recordat. En aquest sentit, ha remarcat que és massa "aviat" per relaxar les limitacions i ha apostat perquè això acabi succeint, però més tard i amb més seguretat. 

Com molts altres experts, Armenteros ha censurat utilitzar termes com "gripalització" o "endèmia": "Parlem d'un control de la malaltia; amb menys casos, amb menys capacitat d'infecció, i que tenim la mínima possibilitat que el virus pugui tornar a mutar o es redueixi la capacitat de contagis", ha manifestat. 

La sisena onada, vigent 

Tot i que Pedro Sánchez va anunciar en ple auge de contagis la seva voluntat de canviar la manera de tractar la pandèmia, la ministra Carolina Darias el va haver de matisar i aclarir que aquestes modificacions es farien un cop passada la sisena onada. Ara que ens trobem en aquest punt, el president del govern espanyol va anunciar a Dinamarca, un dels països sense restriccions a Europa, que es donaven les condicions per retirar les mascaretes als espais interiors. Per tot plegat, des de l'associació de metges de família lamenten que "sembla que hi ha una decisió presa per reduir les mesures de protecció", tot i que ells no hi estan d'acord. Creuen que s'hauria de produir "més endavant i amb més seguretat en el control de la malaltia". A més, ha advertit que encara no hem superat la sisena onada, tot i les declaracions de la ministra Darias,  i que la corba epidèmica està baixant, però d'una forma més lenta de la que s'esperava. 

L'opinió dels experts

En declaracions a ElNacional.cat, el físic i investigador de la Universitat Rovira i Virgili (URV) Àlex Arenas ja s'havia pronunciat en la mateixa línia que Armenteros. "No podem dir que la pandèmia s’ha acabat. No es pot dir fins que no se sàpiga que és cert. El virus està i estarà amb nosaltres. I el que no sabem és com evolucionarà. No sabem com passarà. El nostre horitzó serà l'estiu. Estem en un període de màxima incertesa, el més immediat serà un estiu força tranquil respecte de la covid. No sabem que passarà la tardor o l’hivern de l'any que ve. El virus segueix evolucionant. No s'ha acabat"- 

Com Arenas, el metge, investigador de la Universitat de Leicester i professor de la UOC, Salvador Macip va apuntar a ElNacional.cat que "estem en un període d'incertesa". "Una cosa és el que ens agradaria i l'altra el que és. El virus pot seguir tres camins, pot anar apagant-se lentament i donar refredats, una gripalització que pot causar certa mortalitat o complicar-se encara més i aparèixer noves variants més agressives". I segons sembla, "no en podem descartar cap".