Pedro Sánchez ha tornat de vacances de Nadal amb els contagis de coronavirus encara més disparats, com a conseqüència de l'avenç de la variant òmicron. I el president del govern espanyol ha tornat fent anuncis. Per una banda, que l'Estat comprarà dosis del medicament antiviral per al covid comercialitzat per Pfizer. En segon lloc, que el govern central estudiarà com regular els preus dels tests d'antígens comercialitzats en farmàcies, després de l'experiència durant les últimes setmanes amb insuficiència de demanda i disparitat de preus de venda. Més enllà d'anuncis concrets, en una entrevista a la SER, el dirigent socialista ha apostat per començar a tractar la covid com una malaltia endèmica com la grip, perquè les seves característiques també han canviat.

El tractament de Pfizer que ja estan comprant altres països europeus, consistent en 30 pastilles orals administrades durant cinc dies, ajuden a rebaixar considerablement l'afectació de la malaltia, especialment en pacients de risc. De fet, Pedro Sánchez ha subratllat com aquest tractament "redueix en un 88%" l'hospitalització d'aquells "més vulnerables". Per això, ha anunciat la compra dels antivirals de covid d'aquesta companyia farmacèutica. I hi ha posat una xifra: 344.000 dosis al mes de gener.

 

L'altre gran anunci, llargament reclamat per diversos sectors durant les últimes setmanes, és la regulació dels tests d'antígens que es comercialitzen lliurement en farmàcies. Durant les festes de Nadal s'ha pogut comprovar com hi havia molta demanda, oferta limitada i preus molt diversos per un mateix producte. Preguntat sobre si pensa fer-hi alguna cosa, el president del govern espanyol ha estat clar: "Ens ficarem en el control dels preus dels tests d'antígens. Ho farem, sí".

Més enllà d'aquests dos grans anuncis, Pedro Sánchez ha defensat l'actuació actual, sense mesures restrictives des de l'Estat, només mascareta en exteriors i vacunació massiva. En aquest sentit, el president del govern espanyol ha remarcat com les característiques del coronavirus han canviat, passant d'una letalitat del 10% a una letalitat de l'1%. "Tenim les condicions perquè, a poc a poc, comencem a avaluar la malaltia des de paràmetres diferents", ha defensat el dirigent socialista, que ha insistit que cal respondre-hi "amb nous instruments, més vinculats a la vacunació i l'autoprotecció", com es fa amb la grip.

El dirigent socialista ha situat el pic de la sisena onada durant el mes de gener i ha descartat "fotre" els no vacunats, a diferència d'Emmanuel Macron a França. Ha justificat que la situació no és la mateixa que a Espanya, on "afortunadament" no existeix aquest debat. Però ha aprofitat per fer una crida als no immunitzats: "Recordar-los que tenen el dret i el deure de protegir-se a ells mateixos i al conjunt de la societat".