A partir de dimarts que ve, 1 de febrer, Dinamarca serà un país lliure de restriccions contra la covid. Tot i que el país nòrdic es troba immers amb una quarta onada marcada, com a la resta del món, per la variant òmicron, el govern del país ha decidit eliminar totes les mesures que es van imposar per intentar controlar l'expansió del virus. Els contagis, però, encara són de rècord.
Aquesta decisió s'ha pres, segons han justificat les autoritats daneses, davant la menor perillositat de la nova soca i també l'elevada taxa de vacunació, que permetran als danesos conviure amb el virus i entrar en la coneguda com a "nova normalitat". Així, com ja ha anunciat que farà el govern espanyol un cop passada aquesta onada, la covid deixarà de ser considerada una malaltia crítica per a la societat i cauran totes les mesures fins ara vigents, des de fa gairebé dos anys: no caldran mascaretes als interiors, no hi haurà limitacions en la restauració ni en la cultura i les discoteques podran tornar a obrir.
A la resta d'Europa, tret del Regne Unit, on també s'ha anunciat la fi de les restriccions, segueixen existint diversos tipus de mesures per controlar la pandèmia, essencialment basades en el passaport covid. Mentrestant, a Dinamarca aquestes passaran a la història quan acabi el mes de gener. "Estem preparats per sortir de l'ombra de la covid, diem adeu a les restriccions i donem la benvinguda a la vida que teníem abans. La pandèmia continua existint, però ja hem passat l'etapa crítica", ha justificat la primera ministra del país, Mette Frederiksen, en les últimes hores.
Etapa de transició
Per Frederiksen, aquesta decisió és una "fita" molt important després de dos anys de pandèmia i suposa la primera passa de la "transició", cap a una nova fase. A més, va voler destacar que aquesta no havia estat una decisió presa només des del govern, sinó que compta amb l'aprovació del comitè científic que l'ha anat assessorant des del març del 2020. També ha aclarit perquè s'ha pres aquesta decisió ara, quan els contagis encara són molt alts: "Pot semblar estrany i paradoxal que eliminem les restriccions amb les actuals taxes de casos diaris, però ens hem de fixar en altres indicadors. Un dels més crucials és el de malalts greus, i aquesta corba ja s'ha trencat".
Dinamarca ha destacat en els últims mesos per ser un dels països que més tests fa a la població. Segons l'últim recull de dades, s'han detectat 46.747 positius en les últimes 24 hores, nou cops més que fa un any, quan els danesos estaven immersos en la segona onada de la covid. En canvi, la menor gravetat d'òmicron ha provocat que hi hagi 938 ingressats als hospitals, uns 50 menys que llavors. És una situació similar a la catalana, que amb unes xifres de contagis de rècord no supera el pic d'ingressats als hospitals.
A més, segons han apuntat les autoritats sanitàries, entre un 30% i un 40% de les persones ingressades van ser hospitalitzades per altres motius i després van donar positiu en covid. És a dir, són pacients amb covid i no per covid. També s'ha reduït molt la presència d'hospitalitzats a les UCI, que baixa setmana rere setmana. Ara, hi ha 40 pacients crítics, fet que demostra que l'òmicron és menys perjudicial, segons Frederiksen.
Tornada a la normalitat
Ara, la tornada a la normalitat es farà en tres fases diferents. La primera durarà fins a la primavera i es mantindran algunes restriccions per protegir els grups de més risc, com ara portar mascareta a les residències. També els no vacunats que vulguin entrar a Dinamarca s'hauran de fer un test. Després, començarà una fase de vigilància que s'allargarà fins a la tardor i de preparació per la tercera, que durarà tot l'hivern vinent. En aquesta, Frederiksen ja ha advertit que bona part de la població, si no tota, s'haurà de tornar a vacunar.