La desescalada de la covid cada cop està més aprop. Prova d'això és el relaxament de mesures que estan anunciant diversos països europeus. Els contagiats amb la covid-19 ja no es veuran obligats a aïllar-se a Anglaterra a partir del pròxim dijous, 24 de febrer, va anunciar avui el primer ministre britànic, Boris Johnson. El cap de l'Executiu va revelar en el Parlament el seu pla per a "conviure amb la covid", que inclou l'eliminació de totes les restriccions legals per a lluitar contra la malaltia. Una altra de les mesures més criticades per l'oposició i la comunitat científica que Johnson ha confirmat davant els diputats és la fi de la gratuïtat dels tests d'antígens a partir del pròxim 1 d'abril, excepte per als casos simptomàtics en les poblacions més vulnerables i de major edat.

Johnson va explicar que el programa de proves diagnòstiques del servei públic de sanitat (NHS, per les seves sigles en anglès) ha suposat un cost de 15.700 milions de lliures (18,8 milions d'euros) per a les arques públiques. A més, va al·legar que en l'actualitat els nivells d'immunització --gràcies a les vacunes i a l'alt nombre de persones que han passat la malaltia-- són alts i els de morts són baixos, la qual cosa justifica l'aixecament de les mesures per a donar pas a la "responsabilitat individual". Després d'anunciar que també es detenen els programes de suport a l'ocupació en eliminar-se l'obligació d'aïllar-se per la malaltia, va emfatitzar els enormes costos econòmics que el país ha hagut de suportar en la seva lluita contra la covid.

Malgrat tot, va reconèixer que els experts preveuen que pugui haver-hi noves variants del virus "pitjors que ómicron", per la qual cosa va assegurar que el seu país "mantindrà la resiliència" enfront d'aquest escenari gràcies a "un fort sistema de vigilància" i a la capacitat de tornar ràpid als testos massius. El líder de l'oposició, el laborista Keir Starmer, va criticar la decisió de suprimir els tests gratuïts i els programes de manteniment d'ocupació, que al seu judici castigarà als qui tenen menys recursos. Per a Starmer, en lloc d'un pla per a "conviure amb la covid", la qual cosa Johnson va presentar avui és sol "caos i confusió".

Dinamarca

Un altre país que també segueix aquesta tendència alliberadora és Dinamarca. Tot i que el país nòrdic es troba immers amb una quarta onada marcada, com a la resta del món, per la variant òmicron, el govern del país ha decidit eliminar totes les mesures que es van imposar per intentar controlar l'expansió del virus. Els contagis, però, encara són de rècord.

Aquesta decisió s'ha pres, segons han justificat les autoritats daneses, davant la menor perillositat de la nova soca i també l'elevada taxa de vacunació, que permetran als danesos conviure amb el virus i entrar en la coneguda com a "nova normalitat". Així, com ja ha anunciat que farà el govern espanyol un cop passada aquesta onada, la covid deixarà de ser considerada una malaltia crítica per a la societat i cauran totes les mesures fins ara vigents, des de fa gairebé dos anys: no caldran mascaretes als interiors, no hi haurà limitacions en la restauració ni en la cultura i les discoteques podran tornar a obrir.