La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha assegurat aquest divendres que "totes les dades apunten" que s'ha doblegat la corba de la sisena ona de la pandèmia de la covid-19 a Espanya. Així ho ha afirmat la ministra, en declaracions als mitjans, després d'una visita a l'Hospital Son Llàtzer, a Palma. "Les dades de baixada es van consolidant dia a dia", ha afirmat, encara que ha insistit a "ser prudents". Darias ha assenyalat que la incidència acumulada va baixant al país, però ha remarcat que són molt importants altres indicadors com els ingressos en hospitals i en les unitats de vigilància intensiva (UCI). Tot i que ha descartat posar una data per a la fi d'aquesta sisena ona, ha reiterat que "es van consolidant les dades".

Importància de la vacuna

Per a mostrar la importància de la vacuna, la ministra ha destacat que malgrat tenir una incidència set vegades major en comparació a la tercera onada, les defuncions per covid-19 "són molt inferiors" en l'actualitat. També ha atribuït aquestes dades, "amb tota la prudència", a la variant òmicron que "és menys virulenta". Sobre els nous possibles protocols per a gestionar la covid-19 com si fos una endèmia, Darias ha explicat que es començarà a treballar en propostes que permetin anar avançant "cap a una nova vigilància", que "passi de vigilància per emergència a vigilància per objectius". La ministra ha insistit que "les vacunes salven vides", ja que "una persona vacunada té set vegades menys probabilitats d'infectar-se i 14 menys d'ingressar".

Pel que fa al procés de vacunació, la ministra ha ressaltat que "avança cada dia", encara que ha matisat que en el tram de 5 a 11 anys és en el qual hi ha hagut una major circulació del virus en l'última onada, alguna cosa que pot haver influït en la quantitat de nens que s'han vacunat. "Tenim les millors expectatives per a continuar avançant en la vacunació", ha indicat la ministra, afegint que des del Ministeri s'està "secundant i col·laborant amb totes les comunitats autònomes". En aquest sentit, ha reconegut "els esforços" de les Illes durant la campanya de vacunació.

Òmicron sigil·losa

Davant l'aparició de la nova subvariant de l'òmicron, la ministra Darias, va fer una crida a la calma aquest dijous, assenyalant que l'evidència científica disponible fins al moment indica que la nova subvariant d'òmicron "es comporta semblant" a la primera, que continua sent dominant a Espanya. De fet, a Catalunya, òmicron representa pràcticament un 100% dels casos detectats en les últimes setmanes, segons dades provisionals aportades pel Departament de Salut. La ministra va sortir al pas per donar resposta a la inquietud que s'ha viscut en les últimes hores sobre l'òmicron sigil·losa, que s'identifica com a BA.2 i preocupa per la possibilitat que sigui encara més contagiosa que la seva germana gran, que ja ha provocat la sisena onada amb xifres de contagis altíssimes. 

Aquest divendres també s'han anunciat que les reinfeccions per covid s'han quadruplicat en un mes, han passat de 24.957 notificades amb data 29 de desembre a les 113.530 comunicades fins a aquest moment, segons consta en l'últim informe de la Xarxa Nacional de Vigilància Epidemiològica (RENAU) publicat aquest divendres. L'augment de les reinfeccions ha estat progressiu en aquest primer mes de l'any. A principis de gener, s'havien notificat 38.030 casos, xifra que va pujar a les 64.937 en una setmana (12 de gener) i va aconseguir les 99.319 comunicacions en la tercera setmana del mes.