L'epidemiòleg Oriol Mitjà anuncia, una vegada més, un avís per a navegants. Davant el que països com Dinamarca consideren el final de la pandèmia amb la reobertura de totes les activitats lliures o el procés de gripalització que, segons molts experts, comença a patir la covid, Mitjà assegura que res d'això es produirà, com a mínim, aquest mateix 2022: "Ens movem en la probabilitat d'una nova onada entre lleu i esperem que no sigui greu, d'aquí sis o vuit mesos. En base a això s'han de prendre decisions a curt termini i ara passen per alleugerar les restriccions però això no treu que en sis mesos vista, les restriccions tornaran i els dispositius diagnòstics i terapèutics s'hauran d'activar de manera que no es produeixin morts com en les anteriors ocasions", en declaracions a Aquí Cuní, de Ser Catalunya.

Així doncs, tornem al dia de la marmota: "La mateixa OMS ho deixa clar i diu que el final de la pandèmia només serà quan la càrrega de la pandèmia sigui baixa. En la situació que ens trobem, la possibilitat d'una setena i una vuitena onada és molt alta". Per assolir la famosa gripalització, Mitjà situa en un centenar de morts per cada milió d'habitants anuals afectats per aquest virus. Dels seus càlculs, també es remet a una mortalitat de 700 morts per cada milió d'habitants durant el darrer 2021, unes set vegades superior al que estableixen els científics. “La situació és canviant i el ciutadà ha d’entendre que les anàlisis es fan en funció de les circumstàncies“. I també envia un missatge als governants i l'administració pública: “No es pot acceptar ni per la covid ni per cap altra malaltia. El que interessa és l’esdeveniment final, les morts, independentment de si l’onada era lleu o no”, ha conclòs.

Si ens basem en dades recents i empíriques, l'alerta que dona Mitjà es confirma. El passat 1 de febrer Dinamarca va ser el primer estat europeu que va dir adeu a les mesures contra el coronavirus, malgrat tenir el nombre de contagis disparat. El coronavirus havia deixat de ser una "amenaça crítica" gràcies al fet que més del 81% de la població està vacunada, van justificar les autoritats. Tot i que ara, l'onada d'infeccions continua creixent, igual que la d'hospitalitzacions i, sobretot, augmenta també el nombre de morts. El que no creix és la xifra de malalts crítics ingressats a l'UCI, que manté una tendència descendent. Així ho reflecteixen les gràfiques d'Our World In Data elaborades per la Universitat d'Oxford.

L'OMS, en la línia de Mitjà

L'OMS va en la línia de la màxima prudència passant per fer de la vacuna l'eina indispensable amb què comptar-hi sempre. Si bé les vacunes actuals segueixen sent eficaces per reduir el risc de patir una forma greu de la malaltia i de morir per covid, no eliminen del tot el risc de transmissió d'aquest i les seves noves variants. "És crucial disposar d'una estratègia mundial coordinada per garantir la protecció de les poblacions d'alt risc a tot arreu, prestant una atenció especial als països amb taxes de vacunació baixes, en particular els que tenen una taxa inferior al 10%". Per tal d'arribar a l'estratègia òptima de vacunació per reduir la infecció, la morbiditat i la mortalitat, el Comitè va posar èmfasi en la importància de coordinar la investigació sobre les combinacions de vacunes heterògenes, tenint en compte també la immunitat natural després de la infecció i la necessitat que els fabricants produeixin i comparteixin les dades pertinents.