Canvi d'estratègia. La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha anunciat que Espanya vigilarà la covid-19 com una endèmia després de la sisena onada. És a dir, l'Estat canviarà el sistema de vigilància i control del virus un cop s'hagi superat el moment actual, però "mai abans". Això és perquè "la malaltia pandèmica a poc a poc va adquirint característiques d'endèmia", de manera que passarem de pandèmia a endèmia.

Darias ha assegurat que s'observa un alentiment del creixement de la transmissió de la covid-19, malgrat que continua l'augment de contagis. Llavors, ha insistit en el fet que cal "adaptar la malaltia a un nou sistema de vigilància i control un cop superada la sisena onada, mai abans". Així ho ha dit la ministra aquest dimecres en la roda de premsa posterior a la reunió del Consell Interterritorial de Sanitat.

Canvi epidemiològic

"Resulta evident que la situació no és igual a les onades anteriors. Les altes cobertures vacunals, la presència cada cop més alta d'òmicron i les incidències que hem tingut estan canviant progressivament l'epidemiologia de la covid-19", ha assenyalat Darias. Cal recordar que òmicron té una gravetat menor que les anteriors soques de coronavirus. "Davant d'aquest canvi hem de ser capaços d'anticipar nous escenaris", ha remarcat.

La ministra ha avançat que "aquest procés de valoració" ja s'ha obert amb els experts de la ponència d'alertes "per determinar les millors opcions per enfrontar-nos a una pandèmia que cada cop adquireix més característiques d'endèmia", alhora que s'està promovent aquesta discussió "de nous horitzons" amb els socis europeus. "Tot apunta a un canvi de vigilància de l'emergència a una vigilància sostinguda, que es farà de la mà d'experts i de manera conjunta amb qui conformem el Sistema Nacional de Salut", ha apuntat.

Antígens i mascaretes

La roda de premsa també ha servit per anunciar que la Comissió Interministerial de Preus dels Medicaments fixarà el preu màxim dels tests d'antígens a les farmàcies. En aquest sentit, Darias ha comentat que la intenció és que el preu sigui "el més assequible possible". De fet, ha assenyalat que des que es va aprovar la venda d'aquestes proves diagnòstiques el juliol de 2021, "l'objectiu prioritari del govern espanyol ha estat que fossin preus assequibles". Tot i això, el seu cost ha estat fins ara dels més elevats d'Europa.

Finalment, la ministra ha comunicat que es mantindrà l'ús obligatori de la mascareta en exteriors "el temps que sigui imprescindible i necessari" durant la sisena onada per mor de l'alt índex de contagi de la variant òmicron. Així mateix, ha recordat que altres països europeus també han imposat la mascareta al carrer i que l'OMS avala el seu ús.